Nagyon aktuálissá vált most számunkra egy kutatási téma, amivel a Psychology Today oldalán blogoló egyik kutató foglalkozott a napokban. Az amerikai pszichológus a rossz alvás és a párkapcsolati problémák közötti összefüggést vizsgálta, úgyhogy ha a kánikulában ön sem tudja-tudta rendesen kipihenni magát, vagy ha egyébként gyakran előfordul önnel, hogy nincs meg a napi 8 óra alvás, olvasson tovább figyelmesen!

Kezdjük rögtön a rossz hír velejével: aki kialvatlan, az rosszabbul kezeli a konfliktusokat a kapcsolatában, és könnyebben okoz veszekedést. Kaliforniában a Berkeley Egyetem kutatói fogalmazták meg mindezt, és két kísérletet is elvégeztek, amiből ezt a megállapítást lehetett levonni. Az egyikben 78 pár dokumentálta két héten keresztül napi rendszerességgel, hogy mennyit és hogyan aludt, valamint hogy mennyi és milyen konfliktusa-szóváltása volt partnerével. A másikban pedig közösen meginterjúvolták a párokat arról, hogy miből szoktak konfliktusaik lenni és hogyan oldják meg egymás között ezeket a vitákat. A beszélgetéseket videóra vették, és összehasonlították az alanyok alvási adataival.

Ezekből a kísérletekből az derült ki, hogy a kialvatlanság három dolgot okoz, ami aztán rosszat tesz a kapcsolatnak. Egyrészt, aki nem pihent eleget, az negatívabban áll mindenhez – barátjához, barátnőjéhez, férjéhez, feleségéhez is. Érdekes módon a rossz hatás átsugárzik a másik félre is: ha egy párból csak egyikük kialvatlan, rossz kedve ragadós, és a másik fél is negatív érzelmeket fog kimutatni másnap reggeltől. Ráadásul ez egy ördögi kör, hiszen nemcsak a kánikulában alszunk rosszul, hanem akkor is, amikor negatív érzelmek tombolnak bennünk, egy kialvatlanság miatt végigveszekedett-végigstresszelt nap tehát könnyen okoz újabb álmatlan éjszakát.

A kialvatlanság másrészt az empátiát is kiöli az emberből, nyilván mivel rosszul érezzük magunkat az átvirrasztott éjszaka miatt, és így kevésbé tudjuk sajnálni a másikat az ő problémái miatt. Sajnos ez is kölcsönös, azaz elég, ha csak az egyik fél kialvatlan, és rögtön kevésbé empatikus mindkét fél a kapcsolatban, nem tudnak egymásra odafigyelni, nem érzik át, amit a másik érez, és könnyebben kialakulnak konfliktusok. Aki kialvatlan, önzőbb módon gondolkozik (hiszen saját kialvatlansága a legfontosabb a számára), és nem érzi a szokásos hálát, ha partnere jó hozzá.

A harmadik dolog pedig ezek után különösen rosszul jön: a konfliktusok a kialvatlanság miatti stressztől gyakrabban jönnek, és ha előállnak, nehezebben tudjuk kezelni őket. Azaz nemcsak több a veszekedés, hanem jobban el is mérgesednek, mint egyébként. Nagyon fontos tehát a párkapcsolatban élőknek (is), hogy rendesen kialudják magukat, de a józan ész által diktált módokon kívül a szakértők nem nagyon tudnak mást ajánlani a kialvatlanság miatti problémák kezelésére.

Még nehezebb a helyzet, ha egy kapcsolatban az alvási szokások nagyon eltérőek, azaz az egyik fél inkább koránkelő és reggel/nappal aktív, a másik viszont kifejezetten egy éjszakai bagoly. Az ilyen vegyes pároknál a kutatók szerint szintén több a probléma. De ennél gyakrabban okoz gondot a horkolás, amire bombabiztos módszer csak egy van: ha az egyik fél nem tud aludni a másik horkolásától, ésszerűbb külön szobában aludni. Az együtt alvás romantikusabb ugyan, de ilyen esetben rengeteg felesleges konfliktust okozhat.