Egy dúsgazdag maláj-brit pár életébe nyerhetünk bepillantást minden idők legszaftosabbnak ígérkező angol válópere kapcsán. A 74 éves Khoo Kay Peng Malajzia egyik leggazdagabb emberének számít, de már hosszú idő óta Nagy-Britanniában él, ahol fel is vásárolta az előkelő Laura Ashley bútor- és textilcéget. 43 éve vette el a fotókon látható Pauline Chait, aki 1967-ben elnyerte a Miss Malajzia címet. A dúsgazdag üzletember és a szép fiatalasszony annak idején bizonyára álompárnak számított, de így 40 év elteltével úgy tűnik, ez a házasság azért nem volt fenékig tejfel a luxus ellenére sem. Chai válni akar, férjétől félmilliárd fontot, azaz kb. 170 milliárd forintot követel – ha megkapja, ez lesz minden idők legmagasabb összege, amit Nagy-Britanniában váláskor a nőnek ítélnek vagyonmegosztás címén.

Chai egyébként nem az ujjából szopta ezt a magyar fejjel elképzelhetetlenül magasnak tűnő összeget (a lottó ötös most kb. 2 milliárd – ez 170!). Azt mondja, 43 év házasság után közös vagyonuknak a felét vinné, és ennek a vagyonnak a felét értékelték fel ilyen összegre. Chai egyébként öt gyermeket szült férjének, akivel azonban már egy éve nem beszél. Azóta külön villákban élnek dél-angliai birtokukon, a hölgyről készült fotók ezek közül az egyikben készültek. A 15 szobás kis kuckóhoz mesterséges tavat építettek, és egzotikus állatok élnek körülötte, többek között a fotókon is látható alpakkák. A férj az ennél eggyel szerényebb, 5 szobás vityillóban lakik most egyedül. Mindketten külön biztonsági céget bíztak meg otthonaik őrzésével, állítólag nem lehet tudni, ki kitől félt mit.

Nem kevésbé érdekesek a válóokok, amiket Chai máris megszellőztetett. Azt nyilatkozta, azért romlott meg közte és férje között a kapcsolat, mert Peng gyakorlatilag rabként tartotta őt az egyébként mesés birtokon. A feleség a férj engedélye nélkül nem távozhatott el otthonról és csak heti 50 fontot (17 ezer forintot) költhetett étkezésre. Éhezni nyilván nem éhezett, de férje vagyoni helyzetét figyelembe véve ez azért tényleg megdöbbentően alacsony összeg. De Peng nem csak az értékhatárt szabta meg: bizonyos ételek tiltólistán voltak, és a feleség ezeket akkor sem ehette, ha egyébként sikerült volna kigazdálkodni a keretből.

Úgy éreztem, hogy uralkodnak rajtam és el vagyok szigetelve” – emlékszik vissza Chai arra az állapotra, amiben 43 évet azért lehúzott. „De most boldog vagyok. A házasságunk alatt uralkodni próbált felettem a férjem, de most máshogy érzem magam. Nagyon szabadnak érzem magam.

Peng azt szeretné, hogy az ügyet Malajziában tárgyalják, ahol talán a férfinak kedvez majd a bíróság, de Chai azzal érvel, hogy 30 éve nem malajziai állampolgár, így a pernek Angliában kell lefolynia. Mindenesetre Peng máris felbérelte Fiona Shackleton sztárügyvédet, aki nemcsak Nigella Lawsont képviselte nemrégiben, hanem annak idején Károly herceget is, amikor Diana hercegnő elvált tőle.