Ma már sokan vannak, akik azonnal szexszel kezdenek egy kapcsolatot, más szerelmek viszont sokkal lassabban indulnak be, és ilyenkor a kezdet éppen a fokozatosságtól szép. Régen pedig nem is volt választási lehetőség, hiszen a hagyományok szerint tilos volt a szex az esküvőig, így muszáj volt más módszereket választani arra, hogy az ifjú pár kicsit közelebbről, kicsit érzékibben is megismerhesse egymást, anélkül azonban, hogy igazi szexre kerülne sor. Megfelelő körülmények között rengeteg minden egyéb is lehet ugyanolyan érzéki, mint egy átszeretkezett éjszaka – mi az alábbi hét dolgot választottuk ki, de ha az ön kedvence nincs a listán, ne háborodjon fel, inkább írja meg a Randiblog email-címére, mit hiányol!

1. Tánc – Valószínűleg a táncot direkt szexhelyettesítőnek találták fel az idők kezdetén. Nagyon sokáig házasságon kívül férfi és nő soha nem kerülhetett nyilvánosan olyan intim közelségbe egymáshoz, mint tánc közben. Van zene, extázis, lehet egymásba kapaszkodni – amit sok férfi néha a tapizásra szóló engedélynek fog fel –, egyszerre testi és lelki élmény, mégsincs hozzá szükség óvszerre, még akkor se, ha egy idegennel éljük át. Nem véletlen, hogy annyiszor írtunk már a salsáról ebben a blogban, és hogy már állami párkereső táncrendezvény is volt: hiába változnak a hagyományok, a szex és az érzékiség előszobája a XXI. században is a tánc.

2. Főzés –  Folytassuk egy kevésbé kézenfekvő dologgal. A főzés-evés annak ellenére nem hiányozhat erről a listáról, hogy a legtöbb étkezésünkben az égvilágon semmi érzéki nincs. De ez nem jelenti azt, hogy egy közös ebédet vagy vacsorát ne lehetne egy borzasztó intim élménnyé varázsolni akkor is, ha nem feltétlenül követi (vagy előzi meg) szex.

Még érzékibb a dolog, ha az egyik fél maga főzi meg az étkeket (vagy a két fél közösen), hiszen mindenképpen van valami erotikus abban, hogy megeszünk valamit, amit a másik készített a számunkra. Nem szeretnénk senkinek a romantikus hangulatát rombolni, de ugye ott van Soma is, aki már nagyon régóta hangoztatja a főzés és a szex párhuzamát, még erotikus szakácskönyveket is írt.

3. Masszázs –  Ez aztán nyilván nem igényel sok magyarázatot, mivel az úgynevezett masszázsszalonok gyakorlatilag összemosták a szexet a masszírozással. Pedig a kettőnek nem mindig van egymáshoz köze, sőt, a masszázshoz nem is feltétlenül kell levetkőzni. De egy stresszes nap közepén nagyon jól tud esni például egy kis nyakmasszázs, egy-egy stresszoldó érintés valakitől, akit szeretünk.

4. Közös fürdés – Amikor az ember szerelmes, és tényleg még csak a kapcsolat elején jár kedvesével, borzasztóan izgalmas élmény lehet egy közös strandolás, főleg akkor, ha ez az első alkalom, amikor hiányos öltözékben látják egymást a szerelmesek. Tizen- vagy huszonévesek számára egy még izgalmasabb verzió az éjszakai közös meztelen fürdőzés egy gyönyörű nyári estén.

5. Ápolás – Talán rosszul tesszük, hogy filmjelenetekkel példálózunk, hiszen ezeknek nem feltétlenül van sok közük a valósághoz, de talán az életben is tud olyan borzasztóan erős erotikus töltetű lenni az, ha egy férfi megmossa szerelme haját, mint a Távol Afrikától című filmben. Mindenképpen az intimitás egy új szintjét hozza be a kapcsolatba az, ha a férfi segít a nőnek megcsinálni a haját vagy hátul felhúzza a cipzárt a ruháján, vagy ha a nő segít megkötni a férfi nyakkendőjét. Ezek a gesztusok is fizikai érintéssel járnak és a másik iránt érzett szeretetet fejezik ki, ennyiben hasonlítanak a szexhez.

6. Tanítás – És ha már a filmeknél tartunk: minden idők egyik legromantikusabb jelenete az agyagozós rész a Ghostból. Hasonló szituáció, ha egy fiatalember nem korongozni, hanem mondjuk biliárdozni, vitorlázni vagy szörfözni tanítja újdonsült szerelmét. De bármi más olyan helyzet is tud szex nélkül nagyon erotikus lenni, ahol egymástól kell ellesni a mozdulatokat, ahol egymás kezét vezetve kell tanítani a másikat, ahol egy időre bekerül a tanító-tanuló dinamika a kapcsolatba. Persze általában a férfi az, aki tanít valamit a nőnek, de simán lehet fordítva is.

7. Motor-robogó-bicikli – És mikor van még olyan eset, amikor egy lánynak szabad a férfihoz hozzásimulnia anélkül, hogy a dolog direkt szexuális töltetet kapna? Hát természetesen motoron vagy robogón, ha ketten ülnek egy járművön. Bár szívünk szerint természetesen sokkal inkább a biciklizést, vagy akkor már a tandemezést ajánljuk mindenkinek bármilyen alkalomra, azt azért el kell ismernünk, hogy az összekapaszkodva robogózás, de főleg a motorozás közelebb van a szexhez, mint a kerékpározás.