A magyar esküvőknél az a normális, hogy az igen kimondása után a lakodalom valahogy délután vagy kora este kezdődik, és hamarosan elkezdik felszolgálni a vacsorát, ami aztán átmegy táncmulatságba, és hajnalig folyik a dínom-dánom. Én először Olaszországban voltam olyan esküvőn, ahol a lakodalom vacsoraidő helyett ebédre volt időzítve, és életem második ebédes lagzijához is Olaszországban volt szerencsém, most a múlt hétvégén (persze az esküvők többsége ott is délután kezdődik és egész éjjel tart, ilyenen is voltam már egy páron, jaj, de jó is volt!). A korai kezdésnek vannak hátrányai, de azért előnyei is, gondoltam, egy posztban összefoglalom őket.

Kezdjük azokkal a meglehetősen kézenfekvő érvekkel, hogy mi magyarok miért szeretünk inkább vacsorakor lakodalmazni. Először is: kevésbé kell korán kelnie az ifjú párnak, ha csak este lesz az ereszd el a hajamat. Most hétvégén a templomi esküvő délelőtt 11-kor kezdődött, így a menyasszony nem alhatott túl sokáig, mert 11-ig bele kellett férnie a fodrásznak, sminknek, öltözködésnek, mindennek. És már ez is későinek bizonyult, mert a szertartás elhúzódott, a lakodalom pedig vidéken volt egy óra kocsiútra a templomtól, így volt vagy már délután fél három, mire a násznép újra összegyűlt az ebédhez.

Én aznap még semmit nem ettem addig, mert nem szoktam reggelizni, de nem én voltam az egyetlen, akinek már kopogott a szeme az éhségtől, mire végre kihozták az első finomságokat az előételeket megelőző aperitívó mellé. Szóval a második nagy hátrány, hogy ha ebédkor van a lagzi, az akkor egy nagyon késői ebéd.

Harmadrészt a legnagyobb baj, hogy délután öt-hatkor, a késői és nyilván elhúzódó ebéd után képtelenség bulit rendezni. Életem első ebédes lagziján próbálkozott az ifjú pár némi táncolással még a hazamenet előtt, hát nagyon kínos jelenet lett belőle, amikor udvariasságból páran megpróbáltak beállni. A most hétvégi esküvőn pedig nem is próbálkozott senki. Volt ugyan DJ, de csak háttérzenét játszott. Ebéd volt, buli nem.

Negyediknek pedig kicsit az is baj az ilyen időbeosztással, hogy amikor az ember este hét-nyolckor hazaér a lagziból, nem tudja, hogy most vacsorázzon-e, bulizzon-e. Rendes kaját délután négykor fogyasztott utoljára, úgyhogy valószínűleg nem fogja másnap reggelig kibírni, de persze attól még távolról sem éhesen tér haza. Mi egy szendvicset és egy kis gyümölcsöt betoltunk még kilenckor, aztán kis séta/punnyadás után bealudtunk. Szóval hiába van ebédkor a lagzi, az utóhatása az egész esténket is kitöltötte (elvette), mert nagyon hardcore-nak kell lennie annak, aki aznap estére még egy bulit is bevállal. Na de akkor jöjjenek az érvek az ebédkor tartott lagzik mellett, mert bármilyen meggyőzőnek tűnnek a fentiek, azért nem véletlen, hogy sok olasz mégsem az éjszakába nyúlást választja.

Az első és legfontosabb érv az ebédeltetős lagzik mellett nyilván a költségkímélés. A most hétvégi lakodalom például Piemont kellős közepén, a Langhe dombságban volt a szőlőben, mindentől jó messze. Ide csak úgy lehetett volna éjszakába nyúló lakodalmat szervezni, ha mindenkinek biztosítanak szállást a faluban. Nem lett volna egyszerű, de olcsó meg főleg nem. Így viszont este hat-hétkor mindenki szépen és gond nélkül hazament.

A második érv a délutáni lakodalom mellett, hogy egy ilyen esküvő kisebb eséllyel fajul részeg hőbörgésbe. Egy ilyen alkalommal nem érzi kötelességének mindenki, hogy a hányingerig bulizza magát, vagy még azon is túl, és valljuk be, valahol igaza van azoknak az olaszoknak, akik nem szeretnének az esküvőjükből hányóversenyt csinálni. És persze lehet sajnálni, hogy nincs buli, de lássuk be azt is, hogy az este tartott esküvőkön is gyakran halódni szokott a tánc. Egyáltalán nem garancia az éjszakai időpont meg a DJ/zenekar arra, hogy normális, jó hangulatú, táncos parti lesz az estéből.

Ha önnek a jövő nyáron lenne az esküvője, mikor lenne a lakodalom?

És harmadrészt a most szombati menyasszony azt mondta, elsősorban azért döntöttek a déli időpont mellett, mert nagyon sok a kisgyerekes család a rokonságban és a baráti körben. Egy vidéki lakodalomba nagyon körülményes elmennie egy olyan párnak, akinek gyerekei vannak, így viszont különösebb gond nélkül be tudta vállalni mindenki. Mi több, volt külön gyereksarok is, ahol két animátor foglalkozott végig a gyerekekkel, játékokat szerveztek nekik, lufikat fújtak, arcot festettek, hogy a szülők nyugodtan tudjanak közben lakodalmazni. Szóval ez is egy megfontolandó szempont – ha önnek jövő nyáron lenne az esküvője, hogyan döntene ebben a kérdésben?