Furcsa egybeesés, hogy nemcsak itthon borzolta a kedélyeket az elmúlt egy hétben egy szállodai öngyilkosság híre. Párizsban ugyanis egy idős házaspár vetett véget saját életének egy luxushotelben, ráadásul együtt, egymás kezét fogva haltak meg. Azt írták búcsúlevelükben, hogy tettükkel egyben az eutanáziáért való jog mellett is tüntetnek, felvetve a kérdést, hogy tényleg az ilyen halál-e a méltó vég egy együtt leélt, hosszú élet végén. Ez a poszt a Daily Mail ezen cikke alapján készült.

Az azóta is dúló vitához egy múlt hét csütörtöki esemény adta az alapot, amikor is Georgette és Bernard Cazes a párizsi Lutetia hotelben kioltotta saját életét. A házaspár mindkét tagja 86 éves volt, és több, mint hatvan évet éltek le együtt. Azért erre a hotelre esett a választásuk, mert Cazes-ék fiatalkorukban már megszálltak itt egyszer. Bementek a hotelbe, a szobához gyakorlatilag alig nyúltak, csak ráfeküdtek az ágyra úgy, ahogy azt találták, és egy búcsúlevelet hagytak maguk mellett. Az ágyba rendelték maguknak a reggelit, hogy biztosítsák, hogy másnap reggel megtalálják őket.

A házaspár által hátrahagyott búcsúlevél szerint a francia társadalom részéről kegyetlenség, hogy megtagadják az öregektől a szép, békés, közös halált, és arra kényszerítik őket, hogy egyedül, sok szenvedés után hunyjanak el – Franciaországban ugyanis (Magyarországhoz hasonlóan) tilos az aktív eutanázia, azaz a halálba segítés, csak az orvosi ellátás visszautasítása engedélyezett bizonyos esetekben.

Ön mit gondol?

Nem ismert, hogy a Cazes házaspár bármelyik tagja bármilyen betegségben szenvedett volna, csak azt lehet tudni, hogy egyik fiuk azt nyilatkozta róluk pár nappal az esemény után, hogy már évek óta tervezték a halálukat, mert nem akartak teherré válni se a családjuk, se az állam számára, hanem boldogan szerették volna befejezni az életet. Anyagi problémáik egyébként nem voltak, rendezett pénzügyi körülmények között éltek, végrendeletet hagytak maguk után.

Hiába azonban a Cazes házaspár példája, nem mindenki van meggyőződve arról, hogy egy ilyen kettős, egymás kezét fogva elkövetett öngyilkosság vagy bármilyen halálba segítés lenne a méltó befejezése egy minden bizonnyal gyönyörű, szeretetben leélt, hosszú életnek. Megint más kérdés, hogy attól még, hogy valaki a saját életének a végét nem így képzeli el, miért tiltaná meg másnak, hogy ezt tegye, ha talál olyan orvost vagy más személyt, aki hajlandó magára vállalni úgymond a hóhér szerepét. Ön mit gondol?

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot!

Hozzászólna?

Kövessen minket a Facebookon, ahol lehet kommentelni! De emailt is írhat a Randiblog címére.