A fenti videó egy érdekes és megható kutatás végeredménye. Egy fiatal nő, bizonyos Abbi Jacobson New Yorkban lakik, és még májusban érkezett egy furcsa levél a címére. A címzés jó volt, csak a címzett nem lakik már ezen a címen jó ideje – ami nem csoda, hiszen a levelet 1944-ben adták fel. Hogy az amerikai postának miért tartott 70 évig kiszállítani a küldeményt, azt nem lehet tudni, de Jacobson egy haverja és az internet önkénteseinek segítségével minden egyebet kinyomozott és elvitték a véletlenül hozzájuk került levelet a címzett családjának. Így aztán fény derült a levél mögött álló szerelmi történetre és a szereplők utóéletre.

Szóval a levelet, ami az egész sztorit elindította, Joseph O. Matthews hadnagy adta fel 1944. december 2-án feleségének egy katonai táborból, ahonnan nem sokkal később indult is a bevetésre a második világháborúba. A levelet Abbi Jacobson idén májusban felnyitva kapta meg, de úgy döntött, ez még nem hatalmazza fel arra, hogy az abban közölt intim részleteket megossza a világgal, csak annyit tett fel a levél kapcsán létrehozott website-jára, hogy ez a bizonyos Joseph O. Matthews szerette a feleségét, akit egyébként Bettynek hívtak és Cutnak becéztek, és egy nagyon nehéz helyzetben írt neki levelet. Elindult tehát a keresés, abban a reményben, hogy Matthews még él.

Jacobson egymagában nem jutott túl sok eredményre, de a sztori annyi helyen megjelent, a Huffington Post nyomán amerikai tévécsatornák is átvették, hogy a hír végül eljutott a címzetthez. Illetve a feladóhoz, vagyis csak a feladó leszármazottaihoz. A májusban véget ért keresésről a fenti videó csak a napokban került fel az internetre. Kiderül belőle, hogy a Matthews házaspár története nem alakult túl romantikusan a levél megírását követő időkben, pedig Jacobson eredetileg abban reménykedett, hogy a levél végül egy cuki idős házaspárhoz fogja őt elvezetni, akik már hetven éve élnek együtt. Mint Matthewsék egyetlen fiától Jacobson a kamera előtt megtudta, valóság ennél sokkal, de sokkal ridegebb.

A hadnagy, azaz a feladó ugyanis egy olyan osztagban került bevetésre a világháborúban, aminek rajta kívül az összes többi tagja életét vesztette a harcban, és maga Matthews is súlyos sérüléseket szenvedett. A levél tanúsága szerint a hadnagy még istenhívőként indult a háborúba, de később született gyerekei úgy emlékeznek rá, hogy csak kritizálni tudta az egyházakat, azaz a trauma többek között Matthews istenhitét is elvette. A problémákat tetézte, hogy Mrs. Matthews, a szerelmeslevél címzettje, első fiuk megszületése után otthagyta férjét, amikor a kisfiú még csak tíz hónapos volt. A férj később újraházasodott, és a további két lánya már a második feleségtől született. Joseph O. Matthews, a levél feladója, a férj 1999-ben meghalt, második felesége, Rosamund pedig 2001-ben. A fenti videón Matthews fia és egyik lánya látható, ők kapták meg végülis az eltévedt levelet.