Kétféle szerelemről van szó a mai posztban bemutatott indiai nő történetében. Az egyik valószínűleg nem is igazi szerelem, csak birtoklási vágy, a másik viszont pontosan az az érzelem, ami teljessé teheti az ember életét még akkor is, amikor úgy néz ki, összecsapnak a hullámok a feje felett. A fent látható nő 24 éves, Laxminak hívják (csak ezt az egy nevet használja), és 9 évvel ezelőtt Delhiben savtámadás érte. Arca annyira megcsúnyult és eltorzult, hogy sokáig az utcára sem mert kimenni, de most úgy tűnik, újraindult az élete.

Állítólag Indiában egyáltalán nem csak egy-két elszigetelt esetben volt példa az ilyen savtámadásra, sőt, a hírek szerint egyre szaporodnak az ilyen bosszúk. Aggasztó, hiszen a dolog mögött általában az a támadó férfi indítéka, hogy „ha nem lehet az enyém, akkor másé se legyen”. Laxmi esetében mindenképpen ez volt az ok: még csak 15 éves volt, de volt egy 32 éves kérője, ő pedig kikosarazta az illetőt. Nem sokkal később, fényes nappal az utcán odajött hozzá az illető egy segítővel, aki lefogta a lányt, és így savat öntöttek az arcába, majd elfutottak. Persze később elkapták őket és 10, illetve 7 év börtönt kaptak, de Laxmi arca ezentúl életfogytig torz marad.

Alok Dixit, egy indiai férfi pontosan az ilyen támadások ellen küzd, és munkája kapcsán került tavaly kapcsolatba Laxmival, aki a 2005-ös támadás után lassanként szintén bekapcsolódott a mozgalomba. A nők jogaiért kampányolnak, szigorúbb jogszabályokért, illetve azért, hogy a támadásokhoz használt savat ne lehessen csak úgy boltban vásárolni. Laxmi hét műtéten esett át az elmúlt években, de a támadás nyomai még így is félelmetesek. Laxmi így emlékszik vissza a támadás utáni évekre, amik borzasztóan nehezek más savtámadás-áldozatok számára is: „nem akartam szerelmes lenni. Úgyse volt rá semmi esélyem a sérülések miatt.

Dixit azonban mást vall: „sose tartottam a külsőt különösebben fontosnak. A külső nem számít, mert én Laxmit így is nagyon szépnek találom. Gyönyörű nő ő, és a szépsége a szívéből fakad.” A fiatalok eldöntötték, hogy együtt fognak élni, de szembemenve az indiai hagyományokkal direkt nem házasodnak össze. „Nem követjük a társadalom által elfogadott normákat” – mondja Dixit. „Be fogjuk bizonyítani, hogy a mi szerelmünkre nem kell semmilyen címke. A mi szerelmünk megértésen és egymás támogatásán alapszik.” Minden arra mutat, hogy Laxmi is kifejezetten boldog ebben a kapcsolatban, nemrég ki is tüntették jótékony munkájáért. A Youtube-ra átkattintva videón is megnézheti őket.