Ha önnek több, mint fél órába telik, hogy beérjen reggelenként a munkahelyére (és nyilván legalább ugyanennyibe, hogy este hazaérjen), akkor kezdhet egy kicsit aggódni, figyelmeztet a Psychology Today hétfőn megjelent cikke. Az oldalon publikáló pszichológusszakértő bevallja, hogy ő is viszonylag messzire jár dolgozni, és jól tudja, hogy a napi túl sok utazásnak csomó hátránya van. A messziről bejárók körében gyakoribb az elhízás a mozgásszegény életmód következtében, és a forgalomban való részvétel sok stresszel jár, de sajnos nemcsak az egészségre hátrányos, ha az ember több, mint egy órát vezet vagy tömegközlekedik naponta.

Azt már korábban is kimutatták, hogy a válások is gyakoribbak azok körében, akik több időt töltenek az otthonuk és munkahelyük közötti ingázással, de most a Journal of Transport Geography nevű lap arról közölt egy tanulmányt, nemhogy a házasságukkal elégedetlenebbek az ingázók, hanem úgy általában is kevésbé elégedettek társas kapcsolataikkal. A felmérést ráadásul Bécsben végezték (több, mint hatezer ember részvételével), azaz a kutatás itt a szomszédunkban készült, szóval ezúttal nem mondhatjuk, hogy ránk biztos nem az vonatkozik, ami az amerikaiakra vagy a britekre.

Az okok nem túl rejtélyesek természetesen: a nap annak is 24 órából áll, aki ebből 1 órát vagy többet pazarol arra, hogy bemenjen a munkahelyére. Így kevesebb idő marad a szerelemre, családra és barátokra, és ugye a HÉV-en okostelefonnal facebookozás nem helyettesíti a személyes kapcsolattartást. Kiszámították, hogy plusz 60 perc napi utazási idő mínusz 21,8 percet jelent a házastárssal töltött időből, 18,6 perccel kevesebb jut a gyerekekre, és 7,2 perccel kevesebb idő barátokra, de érdekes módon csak a férfiaknál. Ha egy nő messzebb jár dolgozni, és ezzel 60 perccel több ideje megy el, ettől még ugyanannyi időt fordít a férjére és családjára, mint korábban, viszont 11,9 perccel kevesebbet tölt barátaival.

Ön egy átlagos hétköznapon mennyi időt tölt munkába járással (oda-vissza)?

Az a baj, hogy a pszichológus szerint a költözés nem feltétlenül megoldás. Azt nem írja, hogy többek között azért nem, mert ha az egyik házastárs munkahelyéhez költözik közel a család, az valószínűleg a másik házastársnak messzebb lesz, ehelyett arra figyelmeztet, hogy az elégedettség még rengeteg egyéb dologtól is függ, például a lakóhelyünkön a népsűrűségtől vagy a bűncselekmények számától. Tehát egy távoli jobb környékről egy közelebbi rossz környékre költözés cseberből vederbe szituációt okozhat. Az otthonról dolgozás megoldás lehet, de az sem az feltétlenül, mert a munkahelyi közösség sokaknak nagyon inspiráló tud lenni, és ennek elvesztése negatív következményekkel járhat, hiába csökken a munkába járásra fordított idő 0 percre. Mindenesetre ha nincs ilyen remek közösség a munkahelyen, viszont sokáig tart a bejárás, érdemes új állás után nézni, még mielőtt az embernek rámegy a kapcsolata, figyelmeztet a pszichológus.