Az egyik legnagyobb ingyenes amerikai társkereső az OK Cupid. Attól lettek nagyon híresek, hogy folyamatosan elemezték júzereik adatait, és az eredményekből rendszertelenül, de lenyűgözően érdekesen posztolgattak blogjukba. A blog már jó ideje nem frissült, de felkerült a netre egy újabb adag érdekesség, illetve összefoglaló arról, amit az OK Cupid készítői fedeztek fel az évek során társkeresők viselkedését tanulmányozva, és ami ebben az igen hosszú című könyvben is olvasható részletesebben. A 10 legfontosabb, legérdekesebb, legmeglepőbb dolgot listázzuk alább.

1. Az első tény a férfiaknak hasznos: az első randin érdemes megkérdezniük a lányt, hogy szereti-e a sör ízét. Ha igennel válaszol, akkor 30%-kal nagyobb az esélye, hogy már az első randi szexszel fog végződni. (Azaz: a sör ízét szerető nők körében 30%-kal gyakoribbak azok, akik nem zárják ki a szexet az első találkozáskor.)

2. A társkereséshez ugye kell egy jó fotó – de nem csak úgy általában jó, hanem társkereséséhez jó kép kell. Kevesen tudják, hogy a társkereséshez azok a fotók jók, amiken az ember éppen csinál valamit. Az OK Cupid statisztikái szerint több érdemi megkeresésre számíthatnak azok, akik a társkeresős képükön nem csak egy fehér háttér előtt állnak. Ha ugyanis a társkeresős képemen kertészkedek, gitározok, az Alpokban túrázok, paripát patkolok, stb., akkor a másiknak ezzel rögtön adok egy témát, aminek mentén az ismerkedős beszélgetés beindulhat. Szóval olyan képet kell választani, amin az ember éppen csinál valamit.

shutterstock 151396352

3. Aki mindenkinek tetszeni akar, az senkinek nem fog. Ennek önmagában nem kéne meglepő ténynek lennie, de főleg az a vetülete érdekes, hogy szögesen ellentmond a társkeresés azon általánosan elfogadott alapszabályának, hogy az ember a személyiségének furcsa, szokatlan vagy egyenesen ciki vonásait ne reklámozza rögtön a társkeresős profiljában. Aki túlsúlyos, az gyakran csak az arcáról tesz be képet, hogy ne derüljön ki, hogy túlsúlyos. Aki úgy érzi, túl sokat számítógépezik, az retteg ezt megemlíteni. Pedig éppen azzal tudjuk magunkat nagyon vonzóvá tenni egy-két személy számára, ami különleges bennünk – akkor is, ha emiatt a többségnek nem fogunk tetszeni. Dehát az ember úgyse a többséggel akar párkapcsolatot létesíteni, hanem csak egy személlyel. Aki nem meri felvállalni, hogy mi benne a különleges, az nehezebben talál igaz párt. Ráadásul az OK Cupidnál azt is kimutatták, hogy a férfiak könnyebben szólítanak meg olyan nőket, akikről úgy érzik, hogy csak nekik tetszik, mint az olyanokat, akikről úgy tűnik, hogy minden férfi döglik utánuk.

4. Hazudni teljesen felesleges a társkeresőkön, mert élőben úgyis minden kiderül. Ez alól van egy kivétel az OK Cupid tapasztalatai alapján: idősebb, egyedülálló nők esetleg jól teszik, ha egy kicsit alacsonyabb életkort írnak be az igazinál, mert sok férfi – rosszul teszik! – életkor alapján szűr a nők közül. Pedig az is kiderült, hogy egy nőnél fontosabb, hogy vonzó legyen, mint az, hogy hány éves. Máshogy fogalmazva: a férfiak, akármit mondanak is, azt akarják, hogy a nőjük vonzó legyen, és csak ezután jön, hogy fiatal is legyen az illető.

5. Erről már korábban is volt szó, úgyhogy aki olvasta ezt a posztot, az ezen a ponton nem fog meglepődni: a vaku hét évet öregít mindenkin. A társkeresőre természetes fényben készült fotót érdemes feltölteni.

6. Ha egy nő sok férfi figyelmét fel akarja hívni magára, fényképezze magát kicsit felülről, nézzen flörtölve a fényképezőgépbe, és mutasson valamennyi dekoltázst – így rögtön 49%-kal többen fognak neki írni. Ha egy nő a képén flörtölve néz valaki másra, aki nem látszik a fotón, akkor ne csodálkozzon, ha senki nem fogja megkeresni.

7. A férfiaknál viszont az a nyerő, ha képen látható személy nem mosolyog, és nem a fényképezőgépbe néz, hanem valahová máshova, ki a képből. A 19 évesek arathatnak kockahasas fotóval, de idősebbeknél a vetkőzős képeket már riasztónak találják a nők.

8. Azt azért eddig is tudtuk, hogy ha egy férfi ír egy üzenetet egy nőnek, ne számítson sok jóra, ha üzenete tele van helyesírási hibákkal. Az viszont meglepő lehet, hogy a nők nagyobb arányban válaszolnak egy férfi levelére, ha az csak általános bókokat tartalmaz (pl. „jófej”), mint ha konkrétan a külsőre vonatkozóan bókol az illető az adott hölgynek pl. olyan szavakkal, mint „szexi” vagy „szép”.

9. És most három gyakori hazugság a társkeresőkről (ez egy ilyen hazugságos hét, úgy látszik). Egy: minél vonzóbbnak találnak a felhasználók egy fotót, annál valószínűbb, hogy az igazából régi. Kettő: azok közül, akik biszexuálisnak vallják magukat, 80% igazából csak az egyik nem iránt érdeklődik. Három: a nők is és a férfiak is általában igazából 20%-kal kevesebbet keresnek, mint amennyit mondanak (Amerikában legalábbis).

10. Azt is megnézték annak idején, hogy milyen kérdésekre adtak azonos választ regisztrációkor azok, akik végülis hosszú távú kapcsolatot alakítottak ki egymással. Ebből az derült ki, hogy mi az a három kérdés, amire ha a két fél azonos választ ad, akkor nagyobb eséllyel illenek össze. Az első kérdés: „szereted a horrorfilmeket?” A második: „utaztál már egyedül külföldön?” A harmadik: „ugye milyen menő lenne itthagyni mindent és egy hajóra költözni?” Ha legközelebb randizik, ezeket a kérdéseket mindenképpen tegye fel – aztán ha passzolnak a válaszok, vegye elő a számológépet, klikkeljen erre a posztra, és mindent tudni fog előre.