Úgy látszik, ez egy ilyen híres-sajtóközleményes hét volt, egy posztot kedden már összeállítottunk az addig bejött anyagokból, de a széria nem állt meg akkor, szerdán és csütörtökön is jelentkezett egy-egy társkereső, ma pedig a Durex küldött szét pár érdekes adatot szexről-szerelemről és nagy ellenségükről, az okostelefonokról. Nézzük a három hírt szép sorrendben!

Szerdán az Elittárs marketingeseitől kaptunk néhány kutatási adatot. Ők először saját jellemvonásaikról kérdezték felhasználóikat, majd arról, milyen partnerre vágynak. Azt találták, hogy meglepően sok nő feminin jellenvonásokkal írta le ideális férfipartnerét, azaz nem igaz a tétel, hogy minden nő egy izmos macsóra vágyik. A legérdekesebb, hogy a diplomások társkeresőjének felmérése szerint azok a nők jellemzik feminin vonásokkal álmaik férfiját, akik maguk is tipikusan nőies jellemvonásokkal rendelkeznek. A nőies jellemvonásokkal bíró hölgyek majdnem háromnegyede, egészen pontosan 74%-a saját magához hasonló, egy kicsit nőies férfit szeretne. És ez fordítva is működik: a tipikusan férfias férfiak 73%-a szintén önmagához hasonló, azaz maszkulin jellemvonásokkal bíró nőt szeretne.

De hogy ne teljesen a levegőbe beszéljünk, íme egy kis háttér ezekhez az adatokhoz a sajtóközleményből: „a gendertudomány szerint a nem fogalma a biológiai nemen kívül magában foglalja a pszichológiai jellemvonásokat is, az egyén pszichológiai neme maszkulin és feminin jellemzőkön alapszik. Tipikusan férfias jellemvonás például a dominancia, a függetlenség vagy az agresszió, míg tipikusan nőies tulajdonság a gyengédség, a szívélyesség, valamint a megértés. A kutatásban a megkérdezettek pszichológiai nemét, valamint a partner kívánt jellemzőit vizsgálták, majd hasonlították össze.” Ezt az utolsó mondatot akár figyelmeztetésnek is vehetjük: attól még, hogy az egyedülálló hölgyek többsége magához hasonló, kicsit feminin férfira vágyik, nem biztos, hogy a gyakorlatban pont egy ilyen férfival alakulna ki az ideális kapcsolat, holtig tartó szerelem. Egyáltalán nem biztos, hogy arra van szükségünk, amire vágyunk.

Csütörtökön a Randivonal tette közzé, mit tudott meg több, mint ezer társkereső nő kikérdezéséből. Ők nem az ideális partner férfias vagy nőies jellemvonásaira kérdeztek rá, de náluk is előkerült az a téma, hogy mire vágynak a hölgyek, ha partnert keresnek. Mint kiderült, elsősorban biztonságra. 95% azt mondta, ez alatt érzelmi biztonságot ért, míg 5% bevallotta, hogy neki az anyagi biztonság is számít.

A hölgyek zöme mindenesetre nagyon nagyvonalúnak szeret mutatkozni: „a kutatásban részt vevő minden második nő szerint lényegtelen, hogy egy párkapcsolatban melyik fél keres jobban. Negyedük ezzel szemben azt mondja, hogy kifejezetten fontos számára, hogy nagyságrendileg ugyanannyit keressen, mint a férfi. Minden ötödik válaszadó állította, hogy a férfinak kell egyértelműen többet hazavinnie. Elenyésző volt azon válaszadók száma (2%), akik szerint a nőnek kellene többet keresnie.” Ezen kívül elővették azt a témát is, hogy mennyi időnek kell eltelnie egy szakítás és a következő kapcsolat között. Abban nagy volt az egyetértés a válaszadók között, hogy legalább két hónapnak, de a többség szerint ennyi még édeskevés. A nők 40%-a azt mondta, hogy ők legalább egy évet várnának a párkereséssel az előző kapcsolat lezárását követően.

Ma pedig a Durex nemzetközi, okostelefonos kutatásához jöttek újabb, végre magyar adatok, ezeket kb. 600 óvszermárka-lájkolótól gyűjtötték a Facebookon. A lényeg az, hogy a briteknél nem szerepeltünk sokkal jobban: „a magyar válaszadók 27%-a vette már fel telefonját szeretkezés közben, 5%-uk olvasott el üzenetet, sőt 3% volt azoknak az aránya, akik valamelyik közösségi oldalra is vetettek néhány pillantást az együttlét során. A telefonálás intim helyzetben inkább a fiúkra, a párkapcsolatban élőkre és a 19-24 éves korosztályra jellemző.” A válaszadók 39%-ánál fordult már elő, hogy pont nagyon rosszkor csöngött valami kütyü, de ők nem törődtek vele, 10% számára viszont teljesen tönkreteszi az intim hangulatot, ha megszólal az okostelefon.

A filmes klisé a régmúltból az, hogy a szeretők szex után az éjjeliszekrényhez nyúlnak, és rágyújtanak egy jó kis posztorgazmikus cigire. Az kifejezetten szuper, hogy erről egyre többen szoknak le, az viszont már kevésbé romantikus, hogy a válaszadók 10%-ánál szeretkezés után az első dolog a dohányzás helyett az, hogy megnézik a telefonjukat. Összességében a kutatás résztvevőinek kb. 60%-a érzi úgy, hogy a technikai eszközök és a közösségi média rossz hatással vannak a párkapcsolataikra, kérdés viszont, hogy akkor miért nem akadnak le róla. Hm.