Az alábbi tizenegy pontot bizonyos Susan Krauss Whitbourne állította össze és közölte a Psychology Today blogjában. Az írja, nagyrészt John Gottman viselkedési megközelítésére alapította listáját, azaz ez a poszt arra az alapfeltételezésre épül, hogy viselkedésünk, illetve cselekedeteink árulkodnak a legbeszédesebben arról, hogy mit érzünk legbelül. Azaz partnerünk tetteiből, abból, hogy ő hogyan viselkedik velünk, le tudjuk mérni, hogy igazából hogyan érez irántunk, jobban, mint ha arra figyelünk, hogy szóban mi hangzik el.

A múlt héten azt mutattuk meg, hogy az amerikai bevándorlási hivatal hogyan állapítja meg egy kapcsolatról, hogy igaz szerelem-e, az alább 11 pont pedig egy hasonló eszközt nyújt. Ennek alapján eldöntheti, hogy akit ön szeret, az tényleg viszontszereti-e önt. Persze miközben az alábbi listát olvassa, ne csak partnerét vizsgáztassa fejben, hanem mérlegelje azt is, hogy vajon az ön cselekedeteiben is megnyilvánulnak-e az igaz szerelem jelei! Ha úgy érzi, hogy valami hiányzik, próbáljon változtatni a dolgok menetén!

1. Keresi az alkalmat, hogy kettesben legyenek – A szakértők szerint többek között akkor lesz hosszú távú egy intim kapcsolat, ha a felek szívesen fektetnek sok energiát, illetve főleg időt a kapcsolatba. Attól még, hogy valaki szerelmes, valószínűleg van munkája, rokonai, egyéb elkötelezettségei, de aki igazán szerelmes, az az összes maradék idejét arra fordítja, hogy szíve választottjával kettesben maradhasson. Az igaz szerelem egyik jele tehát ez: az illető keresi az alkalmat, hogy kettesben lehessen önnel. Ha sose ér rá, vagy ha folyton jelen vannak a barátok-haverok, ott valami probléma lehet.

2. Érdeklődik ön iránt – Itt elsősorban olyanokra kell gondolni, hogy a másik feltesz-e kérdéseket arra nézve, hogy önnek milyen napja volt a munkahelyén, hogyan mentek a hétköznapi dolgok, sikerült-e a mindenféle ügyeket megfelelően intézni. Nehéz volt végigcsinálni a műszakot, vagy csak uncsi, esetleg érdekes esetekkel/személyekkel találkozott a nap folyamán? Aki igazán szeret minket, azt a leghétköznapibb, legapróbb gyakorlati részletek is érdeklik velünk kapcsolatban.

3. Megbízik önben – Egy fontos egyensúlyi helyzet az ideális ezen a téren. Aki szerelmes, az mindent szeretne tudni a másikról, nagyjából erről szól a második pont. Ez a pont azonban rámutat arra, hogy nem szabad a ló túlsó oldalára átesni, azaz ez nem jelenthet nyomozást a másik után, sem pedig folyamatos zaklatást. Ha ön azt mondja, hogy ez meg ez történt, akkor a másik, ha valóban szereti önt, gondolkodás nélkül el fogja hinni, hogy ez így is van, és nem fogja az ön Facebookját csekkolgatni nyomok vagy elszólások után. Az extrém féltékenykedés a bizalom hiányára mutat és ez hamarosan a kapcsolat végét eredményezheti.

4. Segít, amikor kell – A szerelmesek kisegítik egymást, amiben csak tudják. Ha ön nem tud bánni valami kütyüvel, partnere szívesen kisegíti. Ha nem ér rá elmenni egy boltba, de partnere arra jár, megveszi önnek, ami hiányzik. Betegség esetén hoz gyógyszert és ápol. Aki szereti a másikat, az simán megcsinál ilyeneket kedvesének, de persze nyilván csak akkor, ha az önfeláldozás kölcsönös.

5. Tiszteletben tartja az ön véleményét – Az ellentétek vonzzák egymást, de csak megfelelő nyitottság esetén tudnak együtt maradni. Attól még, hogy önnek és partnerének a véleménye bizonyos kérdésekben teljesen eltér, pl. a politikában más pártra szavaznak, vagy egyikük vallásos, a másik pedig nem, ez még nem jelenti azt, hogy önök között a szerelem ne lehetne tartós. Ehhez mindössze annyi kell, hogy képesek legyenek tiszteletben tartani a másik véleményét, elfogadni a másikat azzal együtt, hogy más véleményen van. Ha partnere folyamatosan lehurrogja önt, vagy mások előtt kifigurázza az ön nézeteit, az annak jele lehet, hogy szerelme nem tudja önt elfogadni olyannak, amilyen.

6. Nem dönt ön nélkül – A döntésekből remekül látszik, hogy ki mennyire, illetve hogyan szeret. Ha partnere önt teljesen figyelmen kívül hagyja, amikor dönt akármiről (attól kezdve, hogy mi menjen a tévében egészen odáig, hogy mire költse a fizetését), az nyilván nem árulkodik különösebben nagy szerelemről. Van, aki ugyan gondol a másikra, de meghozza a döntést az ő nevében, helyette is, anélkül, hogy megkérdezné az illetőt. A legjobb azonban az, ha partnere sose hoz olyan döntést, ami önt is érinti anélkül, hogy előtte megkérdezné önt az ügyről.

7. Kimutatja érzelmeit – Az is kell, hogy mondja, hogy mennyire szeret, de még fontosabb, hogy ennek fizikai megnyilvánulásai is legyenek. Nem kell feltétlenül naponta órákat szexelni, de a testi kontaktus teljes hiánya árulkodó jel. Ha a másik nem kezdeményez legalább egy-egy ölelést, ha nem simogat meg néha csak úgy, az problémára utalhat.

8. Van szemkontaktus – Ha ön gyanakszik, hogy partnere nem szereti eléggé, ez már önmagában egy rossz jel. Mindenesetre ha így van, a szakértők szerint próbálja meg megfigyelni azt is, hogy partnere önre néz-e, miközben ön hozzá beszél. Nem kell folyamatos szemkontaktus állandóan, de ha az teljesen hiányzik, az arra utalhat, hogy partnerének nem okoz örömet, hogy önnel lehet.

9. Szeret nosztalgiázni – Semmi sem hoz és tart úgy össze egy csoportot, egy közösséget, egy családot vagy akár csak egy szerelmespárt, mint a szép közös múlt gyakori felemlegetése. Ez megerősíti a már meglévő köteléket a két fél között, de ha a partnere szívesen emleget régi közös emlékeket, ez arra is utal, hogy számára fontosak és értékesek ezek az élmények, méghozzá azért, mert önhöz fűződnek.

10. Kiáll önért és a kapcsolatért – Az, hogy ami nem öl meg, az megerősít, a kapcsolatokra is vonatkozik. Ha valami fenyegeti a szerelmet, ha valami nehézség merül fel, nagyon sokat számít, hogy tudnak-e, akarnak-e ketten együtt küzdeni ez ellen a valami ellen. Legyen az akár csak valami személyes támadás bármelyikük ellen, betegség, vagy hasonló. Homoszexuális pároknál is megfigyelték, hogy a szerelmesek kiállnak egymás mellett ilyen esetekben, és kapcsolatuk tartósabb lesz attól, hogy küzdeniük kellett azért, hogy egymáséi lehessenek.

11. Gondoskodik arról, hogy ön jól érezze magát a bőrében – Fent már szóba került, hogy fontos, hogy szóban megerősítsen minket arról a partnerünk, hogy szeret minket, ne csak feltételezze, hogy úgyis tudjuk. Aki igazán szerelmes, az rendszeresen kedvességekkel halmozza el a partnerét, nem csak kritizál folyton. Feltűnnek neki a részletek, és külön-külön megdicsér minket értük, önbizalmat ad az élet bármely területén.