Ugye ön is örül, hogy végre hétfő van, bent lazítgathat a munkahelyén, és túl van a hétvége szörnyen stresszes két napján...? A Council on Contemporary Families nevű website adott ki egy olyan meglepő kutatást a múlt héten, hogy azt sorra veszik át híresebb publikációk, pl. a Time is. Az adatok ugyanis teljesen a feje tetejére állítanak mindent, amit ön eddig a munkahely és a család viszonyáról gondolt. A legsokkolóbb hírrel kezdjük: az emberek jobban stresszelnek otthon, mint a munkahelyükön. A kísérleti alanyok szervezetében a Pennsylvania State University kutatói a kortizon-szintet mérték, aminek jelenlétéből arra lehet következtetni, hogy az illető éppen stresszel-e vagy sem. Hát kiderült, hogy az emberek stresszesebbnek élik meg a családjukkal, szerelmükkel, gyerekükkel töltött időt, mint a hétköznapok munkáját.

A klisé ugye az, hogy egész nap egy nagy stresszben rohangálunk a munkahelyen, kötelességeink vannak és sietni kell, este viszont hazaérünk, felvehetjük a játszóruhát, lerogyhatunk a kanapéra, fellélegezhetünk, kikapcsolódhatunk és összebújhatunk kedvesünkkel. Na ez az, ami a valós életben nem így van. Főleg a nők számára nem, hiszen azt kutatás nélkül is mindenki tudja, hogy a dolgozó nőkre otthon a másodállás vár: a háztartás vezetése, és amellett kellene még időt szakítani egy kis érzelmi életre is.

Ennek megfelelően inkább a férfiakra jellemző, hogy ha rákérdeznek, azt mondják, hogy ők otthon boldogabbak – a nők szoktak is panaszkodni arra, hogy otthon mennyi dolguk van ahelyett, hogy pihenhetnének. De az, hogy ki milyennek vallja magát, egy szubjektív dolog, és ellenőrizhetetlen, hogy az alanyok tényleg az igazat mondják-e. Ezzel szemben a kortizolos vizsgálat objektív eszközökkel kimutatta, hogy hiába beszélnek a férfiak, a bensőséges családi otthon számukra is nagyobb stresszforrás, mint a munka, csakúgy, mint a nőknél. Mindenkinél magasabb kortizolszintet figyeltek meg otthon, mint a melóhelyen.

Mindenütt jó, de legjobb...

Érdekes módon az anyaság, illetve apaság sem számít: akinek van gyereke, az is ugyanúgy otthon stresszel jobban, mint akinek nincs. Illetve annyi különbség mégiscsak van, hogy a szülőknél kicsit kisebb a különbség az irodai és az otthoni stresszmennyiség között, mint a gyerekteleneknél. Úgy látszik, nem extrém kivétel az, hogy valaki a magánélete elől a munkába temetkezik, hanem ez a normális mindenkinél. Ezt egy korábbi kutatás is megerősítette egyébként: akinek nincs munkája, az általában rosszabb mentális és fizikai állapotban van, mint aki rendesen-rendszeresen dolgozik.