A mai posztban olvasható történetet egy amerikai fiatalember, bizonyos Nate (teljes keresztnevén Nathan) osztotta meg a Redditen és a dolog annyira rejtélyes, hogy azt a legtöbb nagy hírportál átvette. Valószínűleg valaki szórakozik valakivel, de borzasztóan nehéz megállapítani, hogy ki kivel, mindenesetre a sztori közben kicsit romantikus és elég félelmetes is. Nathan egy Emily nevű lányba volt szerelmes, öt éve jártak, amikor a lány a munkából hazafelé jövet autóbalesetet szenvedett és meghalt. Ez 2012. augusztus 7-én volt. Tizenhárom hónappal a lány halála után (tizenhárommal! véletlen?) Nate egyszer csak kapott egy üzenetet a Facebookon Emilytől. Az azóta eltelt további tíz hónapban a sztori csak tovább durvult, alább mutatjuk a potenciális bizonyítékokat. Próbálja meg megfejteni ön is!

A szóban forgó Facebook-fiók az, amit Emily még életében nyitott és használt. A lány halálakor Nate úgy döntött, nem törli/törölteti a fiókot, hanem megtartja, hogy továbbra is meglegyenek a közös csetek és fotók. Fontos információ lehet, hogy Emily jelszavát Nate-en kívül egyvalaki tudta még: a lány édesanyja, Susan. Tavaly ősszel, amikor Nate fiókjába érkezni kezdtek az első üzenetek a halott lánytól, a cset eleinte csak összefüggéstelenül kimásolt részleteket tartalmazott korábbi facebookos beszélgetéseikből.

Ennek alapján még az is elképzelhető lett volna, hogy valami bug vagy hiba okozza a jelenséget, hogy az egyszer már elküldött üzenetek részletei maguktól újraküldődnek, csak szerencsétlen srác ebből azt hiszi, hogy halott barátnője próbál vele kommunikálni a túlvilágról. Vagy az sem kizárt, hogy az anyuka lépett be és csinált valami rosszat, esetleg akár véletlenül. Sőt, akár az is lehet, hogy Nate valami iszonyú rossz humorú vagy nagyon gonosz ismerőse törte fel Emily oldalát, és ő szórakozik így. A srác mindenesetre megváltoztatta a jelszót, többször is, de az üzenetek érkeztek továbbra is.

Az igazán félelmetes dolgok idén februárban kezdődtek. Eleinte csak annyi volt, hogy Nate azt látta az előzményekben, hogy Emily bejelölte magát egy fotón, de mire megnézte volna, hogy hova, addigra a bejelölést lekerült a képről. Egy idő után azonban sikerült kettőt elkapni és lementeni, ebből a későbbi látható fent, de a másik is ugyanilyen: Emily egy olyan helyre tette oda magát, ahol mintha tényleg hiányozna a fotóról. Májusban a lány (megszemélyesítője) pedig egy olyan szót kezdett el használni, ami nem szerepel az előzményekben: FREEZING, azaz fagyott/jéghideg.

Nate megpróbált üzenni annak, aki halott barátnője Facebookján keresztül szórakozik vele, ezt írta: „teljesen tönkre tesz engem ez az egész. Nem értem, mit élvezel ezen.” Egy értelmetlen sor után ez jött vissza Emilytől: „miért csinálod ezt?” Nate megkereste a Facebookot is, hogy ez hogyan lehetséges, hackerektől próbált segítséget kérni az esetleges hacker ellen, de azt mondja, nem jutott semmire. A közösségi oldal üzemeltetője azt mondja, hogy a bejelentkezések olyan helyekről történtek, ahol a lány életében is lakott, azaz a srác lakásából és Emily szülei lakásából. A legbizarrabb fordulat pár napos: az alábbi kép került fel a halott lány Facebookjára. Nate-et ábrázolja, amint az éppen a számítógép előtt ül otthon, a képet mintha kintről készítette volna róla valaki.

Ön szerint?

A fél Reddit most azon töri az agyát, hogy hogyan lehetne segíteni ennek a srácnak. Jó esély van arra ugyanis, hogy Nate pszichéjével súlyos gondok vannak. Elég tébolyult lenne az a megfejtés, hogy az egészet ő találta ki és direkt csinálja, csak azért, hogy a Redditre egy izgit posztolhasson (ki az, aki saját halott barátnőjéből ilyen poént csinálna?), de van egy még félelmetesebb lehetőség is a kommentelők szerint. Emily hirtelen elvesztése talán akkora traumát okozott a srácnak, hogy nincs tudatában annak, hogy ő maga személyesíti meg volt szerelmét, ő maga küldözget a lány nevében üzeneteket saját magának. Ezt a teóriát a fenti fotó kicsit valószínűtlenné teszi, mindenesetre az ötletet jól le lehetne ellenőrizni azzal a módszerrel, hogy Nate megkér valakit, hogy változtassa meg Emily jelszavát és ne mondja el, hogy mi lett az új belépőkód. Kíváncsian várjuk, hogy a fiatalember bevállal-e egy ilyen kísérletet.

A másik lehetőség, hogy az anyuka az, aki lánya elvesztésétől annyira rossz állapotba került, hogy ő matat a Facebookon ott, ahol nagyon nem kéne, és még csak nem is tud róla – bár ez sem túl valószínű a sorozatos jelszóváltoztatások után, bár elvileg persze nem kizárt az sem, hogy az anyuka egy kész hacker. És persze nyitva marad a lehetőség, hogy az egészet egy kívülálló csinálja mert miért ne alapon, ebben az esetben ez a világ egyik legkegyetlenebb szívatása: valakivel halott szerelme személyazonosságát felhasználva szórakozni. És persze mindig vannak olyanok is, akik hisznek a halál utáni életben, és nem tartják kizártnak, hogy a túlvilágról az elhunytak kapcsolatba tudnak lépni az élőkkel – akár Facebookon keresztül is. Ön melyik megoldást tartja a legvalószínűbbnek?