Talán nem felesleges a szexizmus definíciójával kezdeni ezt a posztot, hátha van, aki mindig elfelejti. Ez egy ugyanolyan -izmus, mint a rasszizmus, csak egy szexista nem a rasszok között különböztet meg hátrányosan, hanem a nemek között. Azaz azt gondolja, hogy egyik nem jobb mint a másik, tipikus esetben a szexista személy egy férfi és azt gondolja, hogy a férfiak jobbak, mint a nők. Esetleg nem is tudja, hogy ezt gondolja, csak úgy viselkedik: lekezeli, nem tiszteli a nőket, panaszaikat hülye hisztinek tekinti, őket magukat meg vagy védelemre szoruló kislánynak vagy szexuális tárgynak. Biztos volt már rengeteg olyan nő a világtörténelemben, akiknek sikerült egy boldog életet leélni egy ilyen férfi mellett, de azért így a XXI. században már érdemes kerülni azokat az illetőket, akik még mindig azt gondolják, hogy a nők csak azért vannak a földön, hogy az ő különböző igényeit kiszolgálják.

Csakhogy egy első randin azért nem ordít az összes szexista férfiról, hogy ő komolyan a teremtés koronájának képzeli magát, és ha egy nő előbb lesz szerelmes, mint hogy rendesen megismerte volna az adott férfit, akkor ott később problémák lehetnek. A Psychology Today egyik szakértője a nők segítségére van abban, hogy leír 5 jelet, aminek segítségével már az első randin ki lehet szúrni a hímsovinisztákat. A dologban a legszebb az, hogy ez a bizonyos pszichológus szakértő Guy Winch, azaz egy férfi. Persze ő se mondja azt, hogy ha az alábbiakból valamelyikre figyelmes lesz valaki, akkor az azonnal álljon fel és hagyja faképnél az illetőt – ehelyett érdemes először rákérdezni az aggasztónak hangzó kiszólásokra, és felderíteni, mi van mögöttük, és csak ezután döntést hozni a továbbiakról. Hát akkor nézzük az 5 pontot.

1. Anélkül rendel a nőnek, hogy megkérdezné, mit kér – A férfiaknak egyáltalán nincs könnyű dolguk, amikor közös nevezőre kell hozniuk a mai napig elvárt lovagiasságot az emancipációval. Az előbbi például azt követeli meg, hogy a férfi fizessen a kávézóban az első randin, az utóbbiból viszont az következik, hogy a férfival egyenlő nő a férfival egyenlően osztozzon a számlából is. Van azonban valami, ami semmiképpen sem tudható be még a legjobb értelemben vett lovagiasságnak sem: ha a férfi úgy rendel partnerének, hogy meg se kérdezi tőle, mit szeretne, hanem abból indul ki, hogy ő úgyis jobban tudja, mire vágyik az adott hölgy. Persze ha előzőleg már volt valami megállapodás a témában, vagy ha a nő előre elmesélte, hogy mi a kedvence és mindig azt rendel, akkor ez a pont nem érvényes.

2. Gyerekről kérdez, munkáról nem – A legelső randin talán egyébként is kicsit korai a gyerekvállalási kedvről kérdezősködni, de tegyük fel, hogy ez még önmagában belefér. Borzasztóan rossz üzenete van azonban annak, ha a férfi a munkájáról viszont egyáltalán nem kérdezi a nőt. Ebből ugyanis sajnos az következik, hogy az úriember szerint a nő egyetlen célja és feladata az életben a gyerekszülés és -nevelés lehet csak, és teljesen érdektelen, ha ezen kívül valami mást is el szeretne érni az életben. Kivételek persze mindig vannak, itt például az, hogy ha korábban már csevegtek arról, hogy a nő nagyon szívesen otthon maradna szülés után.

3. Becézget – Szivi, anyukám és társai – használja még ezeket valaki egyáltalán? Reméljük, hogy legalább első randin nem, mindenesetre az ilyen becézgetés minimális esetben is egy ajtóstul házbarontásnak felel meg. De könnyen lehet neki valami lekezelő felhangja is, különösen, ha a becézgetés nem kölcsönös. A becenevecskék akkor jöjjenek csak, ha már megismerték egymást, a férfi ne csináljon úgy, mintha automatikusan rögtön az övé lenne a nő.

4. Az exéről szitkozódik – Nem túl jó téma az első randira az exek felsorolása, de persze érthető, ha mégis szóba kerülnek ilyen helyzetben, hiszen előfordulhat, hogy a másik kíváncsi arra, hogy potenciális jövendőbelije mióta egyedülálló és miért. Ha egy férfi nem tudja ilyenkor pár mondattal világosan és tárgyilagosan előadni a témát, hanem szitkozódik és az exét ócsárolja, akkor két eset lehetséges. Az egyik, hogy még friss a szakítás, ezért dúlnak benne ilyen érzelmek volt barátnőjével/feleségével kapcsolatban. Ebben az esetben az adott férfi valószínűleg még nincs kész egy új kapcsolatra. A másik eset, hogy az illető hímsoviniszta, aki úgy érzi, neki bármilyen hangon szabad beszélnie a nőkről, ezekről az alacsonyabb rendű lényekről.

5. Elmondja, hogy mi a teóriája „a nőkről” – Ez már ott rossz, hogy az illető azt gondolja, hogy minden nő egyforma. Még rosszabb, hogy az is következik belőle, hogy az adott férfi mintha azt feltételezné, hogy a nők emellé nem is túl bonyolultak belülről, hiszen lám, neki már sikerült kiismernie az összeset, mert ő ugye persze roppant intelligens. Persze az a nő, aki azzal hoz elő ilyen megnyilatkozásokat egy férfiból, hogy maga is előadja a saját teóriáját „a férfiakról”, az csak magára vethet.