Nemrég arra mutattunk példát, hogy bizonyos szituációkban azért könnyebb a nőknek, mert egy csinos csaj jobb eséllyel dumálja meg a rendőrrel, hogy ne adjon büntetést – bár a posztban látható hölgy éppen nem járt sikerrel, pedig elég extrém meggyőzési módszerhez folyamodott. Ma azonban azzal kapcsolatban találtunk a Jezebelen egy ismertetőt egy kutatásról, hogy más esetekben mekkora hátrány nőnek lenni, méghozzá azért, mert a férfiak egy része konkrétan hülyének nézi a másik nemhez tartozókat – sőt, nem csak a férfiak egy része.

Sokszor hallja az ember, hogy például lakás vagy főleg kocsivásárláshoz érdemes egy férfit is magával vinnie a női vevőnek, és a UC Berkeley és a UPenn egyetemek kutatói bebizonyították, hogy ez sajnos egy elég hasznos tanács, mivel a hölgyeket sajnos gyakrabban próbálják meg átvágni. Igaz, a kutatásban vizsgált szituáció pont ennek az ellenkezője volt, azaz nem az eladó verte át a vevőt, hanem fordítva. A felmérésben résztvevőknek egy helyzetgyakorlatot kellett párosával elvégezniük, ami szerint egyikük egy ingatlant próbált eladni, lehetőleg kicsi, csendes, családi otthon céljára, míg a vevő azért akarta megvenni a telket, hogy hotelt építsen rá.

A vevőt játszó alanyoknak azt mondták, hogy rajtuk múlik, hogyan próbálják meggyőzni az eladót: alkudozhatnak, szépítgethetnek, vagy akár hazudhatnak is. Azt találták, hogy jóval többen folyamodtak ehhez a legutóbbi módszerhez, ha az eladó, azaz a megtévesztendő személy nő volt: 22% próbálta meg becsapni a női eladót, míg a férfieladókat csak 5%. Érdekes módon a másik oldalon nincs ilyen különbség a nemek arányában: azaz a nők ugyanúgy megpróbálják átvágni a többi nőt, mint a férfiak. Ezzel összhangban többször jött létre az adásvétel a gyakorlat végén, ha az eladó nő volt, a vevők ugyanis gyakrabban hazudtak a nőknek, így rávéve őket egy olyan bizniszre, ami nekik nem előnyös. A kutatók szerint a nőkről azt feltételezi mindenki, hogy kedvesebbek, viszont kevésbé hozzáértőek mint a férfiak, és kevésbé valószínű, hogy patáliát csapnak, ha véletlenül rájönnek, hogy megpróbálták őket átverni. Úgyhogy aztán egy csomóan bepróbálkoznak, és van, aki sikerrel.