Az alábbi poszt bizonyos David Braucher amerikai pszichológus összeállításán alapszik, aki a Psychology Today oldalán tette közzé, hogy mit ajánl a figyelmébe azoknak, akik tartós kapcsolatban élnek, de félrelépést fontolgatnak. Persze nem csinálunk úgy, mintha nem lett volna szó már rengetegszer itt a Randiblogon erről a témáról, így Braucher összefoglalóját kiegészítettük mindazzal, amit olvasóink történetei-tapasztalatai alapján tudtunk meg eddig a hűtlenségről. Pontokba szedtük a lényeget, hogy könnyebben olvasható legyen, 5 jött össze.

1. Sokan azért lépnek félre, mert csak egy gyors, anonim, következmények nélküli dugást szeretnének, például azért, mert szexmentes a kapcsolatuk. Úgy érzik, állandó partnerük irányában érzett érzelmeikhez ennek semmi köze, csak ki szeretnének elégülni és kész. Braucher figyelmeztet, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen félrelépésekből könnyen lesz rendes, igazi szerelmi viszony – még akkor is, ha az ember azzal nyugtatgatja magát, hogy tényleg csak alkalmi kapcsolatot keres, nem szeretné felrúgni a házasságát. Egy prostituált igénybe vételénél alkalmibb kapcsolat nehezen képzelhető el, de olvasónk példája bizonyítja, hogy ebben az esetben sem kizárt, hogy szerelem lesz a félrelépés vége. Szóval jó tudni: az ilyen titkos kapcsolat akkor is könnyen szerelemmé válik, ha az ember csak szexet akar, mást nem.

2. Egy szerelmi háromszögben élni nagyon megerőltető, de a sok bujkálás, titkolózás, hazudozás ellenére az ilyen háromszögek meglepően tartósak tudnak lenni. A szakértő szerint ennek az az oka, hogy a szerető lehetővé teszi a félrelépőnek, hogy szabadnak érezze magát a hétköznapoktól (azaz tartós kapcsolatától), anélkül azonban, hogy bármikor is egyedül maradna. Az ember egyszerre vágyik arra, hogy tartozzon valakihez, és arra, hogy független legyen, és ezt a két egymásnak ellentmondó vágyat egy ilyen háromszög-felállás nagyon csábító módon elégíti ki. Aki ilyenbe belevág, jobb, ha tudja, hogy amit eredetileg egyszeri alkalomnak szán, az valószínűleg nem az lesz.

3. Éppen a fentiek miatt van, hogy a szerető viszonyból nagyon nehéz továbblépni, ha már egyszer belefogott az ember, részben azért, mert nincs hova továbblépni. Két választási lehetőség van az esetek zömében: az ember vagy visszatér hosszú távú partneréhez, vagy otthagyja az eddigi kapcsolatot, és összejön a szeretővel. Egyik út sem könnyű. Visszatérni a régi kapcsolatba nehéz úgy, hogy a partner mit sem tud a szeretőről, hiszen ilyenkor az ember nem igazán motivált arra, hogy csak úgy a feladja a háromszög által nyújtott előnyöket. Ha viszont a partner megtudja, hogy megcsalták, akkor meg pont ezért nehéz a visszatérés, sőt, lehet, hogy egyenesen lehetetlen, hiszen nem biztos, hogy a megcsalt partner képes lesz megbocsátani. A szeretőjét viszont az ember csak egy bizonyos helyzetben ismeri, ameddig a szeretője, ezért nehéz a továbblépés a szerető irányában. Ha hirtelen a hétköznapokat is elkezdik együtt tölteni, és a kapcsolat a titkos szeretői viszony helyett egy nyíltan felvállalt kapcsolattá válik, rengeteg újdonság derülhet ki a másikról, és nem feltétlenül lesz az összes meglepetés kellemes.

4. Ami fontos: a legtöbb kapcsolatban a félrelépés valami probléma eredménye, sőt, tünete. Aki megcsalja állandó partnerét, annak tudnia kell, hogy a félrelépés biztosan nem oldja meg azt a problémát, ami okozta. Azaz: lehet, hogy tényleg csak egy egyéjszakás numera csúszott be, de ez nem jelenti azt, hogy a félrelépő nem fog továbbra is egyéjszakás numerákra ácsingózni. A félrelépés nemhogy nem old meg semmit, feltehetőleg csak bonyolultabbá és nehezebbé tesz egy rakás dolgot, ezért érdemes inkább a gondokat végigbeszélni a párunkkal, akár úgy, ahogy ez az olvasónk tette. Ha valamiért képtelenség a partnerünkkel megbeszélni a dolgokat, forduljunk egy olyan jóbaráthoz, akiben nagyon megbízunk, vagy szakemberhez, terapeutához.

5. Ha olvasóinknak hinni lehet, lelkileg sem könnyű az embernek végigcsinálni a hűtlenséget. Nem csak annak fáj az ilyesmi, akit megcsalnak, hanem előfordul, hogy maga a megcsaló fél is borzasztó kálváriát jár meg – kezdődik az egész a lelkiismeret-furdaláson, de volt olyan olvasónk is, aki 3 hónap alatt 14 kilót fogyott attól a stressztől, amit azzal okozott magának, hogy a munkahelyén lett egy szeretője. Ráadásul a feloldás sem minden esetben hoz megkönnyebbülést a szakértő szerint, hiszen ha fény derül a titokra és választani kell a régi partner és az új szerető közül, a megcsaló szégyenében könnyen úgy érezheti, hogy most ő a kettő közül annak maradt a nyakán, aki még egy félrelépő hazudozót is eltűr maga mellett. Ez ahhoz vezethet, hogy kevésbé tiszteli majd azt a felet, aki mellett kikötött végülis, és titokban azt irigyeli majd, aki kilépett a háromszögből. Pedig ráadásul nemhogy a megcsaltaknak, a szeretőknek sem fenékig tejfel az élet, ha végül ők maradnak egyedül az affér végén.

Hozzászólna? Ön mire figyelmeztetné azokat, akik félrelépést terveznek?

Kövessen minket a Facebookon, ahol lehet kommentelni! De emailt is írhat a Randiblog címére.