Egy férfinak a hagyományok szerint azzal kell (vagy legalábbis lehet) kimutatnia szíve választottja számára, hogy mennyire szereti, hogy minél drágább jegygyűrűt vesz neki. Amerikában elvileg egy olyan szabály is van, hogy tisztességes férfi egyhavi fizetését beleöli a jegygyűrűbe. Amíg a házasság elsősorban egy anyagi természetű megállapodás volt egy férfi és egy nő között, addig az ilyesminek nyilván volt értelme, de most már azért változnak az idők. Persze, most is biztosan vannak olyan férfiak, akiknél az őszinte szerelem egy méregdrága ékszer megvásárlásában manifesztálódik, de azért az átlagnál már nem ez a helyzet. Az ember úgy érzi, az ilyen grandiózus, nagyzoló gesztusok annyira teátrálisak, mintha az illető maga előtt is bizonygatni szeretne valamit, amiben ezek szerint nem is olyan biztos.

Az Emory University kutatói fogták, és egy elég egyszerű módszerrel be is bizonyították, hogy az emberek megérzése a nagyzoló szerelmesekről nagyrészt helytálló: egyáltalán nem igaz már, hogy minél szerelmesebb valaki, annál drágább jegygyűrűt vesz. Sőt, minél drágább volt a jegygyűrű, valószínűleg annál rövidebb lesz a házasság.

A Today.com publikálta az elsők között a kutatás részleteit, amiben 3000 heteroszexuális, amerikai pár vett részt: megmondták jegygyűrűjük, sőt, esküvőjük költségét is, plusz azt, hogy mennyi ideig tartott a házasság. Mint kiderült, akik 2000-4000 dollár (kb. fél- és egymillió forint) között költöttek jegygyűrűre, azok körében 1,3-szer gyakoribb volt a válás, mint azok körében, akik ennél olcsóbb ékszert választottak menyasszonyuknak.

Még plasztikusabb a különbség a lagziköltségekkel kapcsolatban. Azoknál a nőknél, akiknek a lakodalma 20 000 dollárnál (kb. ötmillió forintnál) többe került, 3,5-szer gyakoribb a válás, mint azoknál, akik 10 000 dollárnál (kb. két és fél millió forintnál) nem költöttek többet. Megnézték azonban a mintán azt is, hogy mi valószínűsíti, hogy a házasság tartós lesz, és ilyenek jöttek ki: az, hogy lett közös gyerek, az, hogy sokan mentek el az esküvőre, az, hogy rendszeresen járnak valamilyen vallásos szertartásra és az, hogy voltak nászúton. Hm.