Chili&Vanilia: Last minute ajándékok- gasztrobolondoknak

 

Mivel a gasztronómia iránti érdeklődés Magyarországon is egyre inkább teret hódít, manapság esélyes, hogy többeknek előfordul a családjában, baráti körében olyan ember, aki szívesen, kedvtelésből, netán szenvedélyből főz, és akinek könnyű örömöt okozni néhány jól kiválasztott kulináris különlegességgel. A jó hír az, hogy a hobbiszakács ismerősöknek teljes nyugalommal lehet ajándékozni konyhai felszerelést, szakácskönyvet - az „Anyukám, tudom, mennyire régóta vágytál erre a muffintepsire” típusú kínos magyarázkodás ebben az esetben okafogyottá válik-, ugyanis ezek a barátaink/családtagjaink nagyon is értékelni fogják azt a tepsit. Íme néhány tipp olyan ajándékra, amelyet garantáltan csillogó szemekkel fognak kicsomagolni, ráadásul nagyrészt komolyabb plázasokk nélkül beszerezhetőek (az ajánlót senki nem szponzorálja, az teljes mértékben szubjektív, személyes ízlés alapján összeállított lista)

Szakácskönyv – a választék természetesen hatalmas, viszont olyat találni, ami egy haladó szakács szívét is megdobogtatja, nehezebb. A nyilvánvalóbbak (Stahl Judit új könyve vagy  Nigella Lawson legújabb magyar kiadású könyve) szóba jöhetnek, de érdemes előtte megtudakolni, hogy nincs-e már meg az illetőnek. Remek ajándék a mintegy 700 oldalas, kiemelkedően színvonalas, és a világban hatalmas sikert aratott, díjnyertes Szakácsok könyve (12.990Ft), vagy a Gundel étterem séfjének, Kalla Kálmán, Ízekre szedem az Életem (5.990Ft) című könyve.

• Gusto magazin előfizetés (7.840Ft) – a havonta megjelenő gasztronómiai magazin minden száma színvonalas konyhaművészeti szakcikkeket tartalmaz (nem recept-orientált, hanem inkább az haute cuisine világából csemegézik. Ráadásul online is megrendelhető.

• Főzőtanfolyam – élményt ajándékozni mindig jó dolog. Haladóknak inkább az egzotikus, tematikus, különleges dolgok fogják felizgatni a fantáziáját, ilyen jellegű tanfolyamot jelenleg tudomásom szerint a Culinaris és a Chefparade főzőiskola kínál. (Egy alkalom kb. 8.000Ft)

• Vacsora-utalvány étterembe. Ha ritkán járnak étterembe, azért, ha gyakran, azért.
Ugyan ez is múló pillanat, de egy szép estével sokaknak talán nagyobb örömöt okozunk, mint bármilyen tárggyal. Mondjuk egy kétszemélyes vacsora az ajándékozott kedvenc éttermében, vagy egy különleges helyen, amelyet nem minden nap enged meg magának. Csak a kivitelezés a kérdés: vagy meg tudjuk beszélni az adott étteremmel a fizetés módját, vagy marad a borítékos (kétségkívül elég snassz) megoldás. Utóbbi esetben különösen fontos a jópofa, kreatív csomagolás. (Ár étteremtől függően)

• Karamellizáló pisztoly – erre nagyon sokan vágynak ám!- jó játék, amely segítségével profi módon lehet vékony karamell-réteget égetni desszertekre, és amely nélkül pl. nem nagyon lehet créme brulée-t készíteni. Speciális konyhai felszereléseket árusító üzletekben (pl. Kátay) kapható. Az egyik legjobb szerintem a Typhoon márkájú. (kb. 12.000Ft)

• Profi konyhai vágókés – babonásoknak nem, nem babonásoknak nyugodtan. Egy jó minőségű, profi kés létszükséglet a konyhában, ezt sokan fel sem ismerik mindaddig, amíg nem vesznek a kezükbe egy igazit. A német és japán márkájúak a legjobbak, kérjük szakember segítségét a vásárlásnál.

• Gasztronómiai témájú DVD – ha nemcsak főzni, hanem mozizni is szeret az illető, biztos értékeli a főzős/evős filmeket. Pl. Bella Martha , Babette lakomája. Egyszer összegyűjtöttem a legjobb evős filmeket, ebből lehet mazsolázni.)

• Igazi vaníliarúd – a bolti/éttermi édességek 90%-a a szintetikusan előállított mesterséges vanilinnel, ill. azt tartalmazó vaníliás cukorral készül. A komoly hobbiszakács viszont pontosan tudja, hogy az igazi vanília íze semmivel nem pótolható. Sajnos olyan drága ez a zseniális fűszer, hogy nem minden nap használjuk. Néhány szál Bourbon vanília valamilyen szép dobozban, vagy elegánsan átkötve szerintem klassz ajándék. (Kotányi Bourbon vanília, egy szál kb. 400Ft)

Chili&Vanilia 

Oszd meg másokkal is!
Mustra