Retro karamellpuding házilag: viszlát Aranka!

Pont ugyanúgy, mint a divatban, és más területeken, a gasztronómiában is beszélhetünk trendekről és divathullámokról. Lehet ez egy felkapott hozzávaló, fűszer, divatos elkészítési mód, menő tálalás, újonnan felfedezett nemzeti konyha, stb. Egy-egy ilyen hullámot kirobbanthat egy séf világmegváltó kreációja, egy elfeledett nemzet konyhájának térhódítása, az élelmiszeripar, vagy a gasztromédia – egyszer csak jönnek az újabb trendek, amelyek aztán végigsöpörnek az éttermi étlapoktól kezdve, a szakácskönyveken át a gasztronómiai magazinokig.



A desszertlapokon néhány éve, úgy tűnik tartósan, hódít a karamell őrület, azon belül is a sós karamell. Miközben a tengerentúlon a legmenőbb, legdrágább éttermekben néhány éve tarolnak az ezzel készülő édesség kreációk, és desszertlap gyakorlatilag elképzelhetetlen nélkülük, a franciák, mint sokszor máskor, csak röhögnek a markukba, hiszen számukra egyáltalán nem újdonság ez a kombináció:  Bretagne-ban a sós karamella az egyik leghagyományosabb finomság. A sós karamell első hallásra bizarrabbnak hangzik mint amilyen valójában. A végeredmény nem sós íz, hanem karamella íz,  egyel erősebb fokozaton. A csipet sótól a karamell nem egyszerűen csak édes, hanem sokkal mélyebb, intenzívebb ízű lesz -ugyanúgy, ahogy bizonyos sós ételek esetében egy csipet cukor még inkább kihozza az ízeket.


Ez a karamellpuding egyáltalán nem elegáns étterem desszertlapjára való. Ellenkezőleg. Inkább kifejezetten nosztalgikus, retro hangulatú. Olyan, amit bögréből lehet kanalazni, és ami egy picit visszarepíti az embert a gyermekkorába. Őszintén: főz ma még valaki otthon pudingot? Csokit, vaníliát, puncsot (az vajon miből készülhetett?). Vigyázat, az alábbi karamellás változat gyorsan függőséget okozhat!

Recept (2adag)


6dkg kristálycukor
2,5dl tej
2 lapos ek étkezési keményítő
csipet só

A kristálycukrot 1ek vízzel egy lábasba tesszük, alacsony lángon, kevergetés nélkül, sötét borostyán színűre karamellizáljuk. Hozzáöntjük a tejet, forráspontig melegítjük. (A karamell ekkor megkeményedik, de később beleolvad a tejbe). Beletesszük a sót. Egy kis tálkában egy ek vízzel simára keverjük az étkezési keményítőt, majd kézi habverővel a forró karamellás tejhez adjuk, néhány perc alatt közepes lángon besűrítjük. Két edénybe (üvegpohárba, vagy bögrébe) osztjuk, néhány órára hűtőbe tesszük.

Chili&Vanilia

Oszd meg másokkal is!
Mustra