Négy fontos szabály vörös rúzshoz


Idén ősszel újra hódít a negyvenes évek legfontosabb sminktrendje, a vérvörös ajak. A Gucci, Valentino és Roberto Cavalli-modellek egyaránt buja, piros szájjal vonulnak a kifutón, nem árt, ha megtanuljuk, hogyan viseljük a látványos, vörös rúzsokat. Chrissy Dolezal kozmetikai szakíró szerint bár sokan ódzkodnak tőle, a piros-vörös spektrumon mindenkinek létezik az ideális rúzs. Megtalálásához a legfontosabb szabályok ezek:

1) Nem mindegy a méret. Ha valakinek vékonyak az ajkai, jobban jár, ha távol tartja magát a sötét árnyalatoktól. Ezek ugyanis láthatatlan csíkká zsugorítják a bujának szánt szájat.
2) Nem mindegy a bőrszín sem. A sötétebb bézs vagy bronzos árnyalatú bőrhöz (illetve alapozóhoz) az alkalmas választás a burgundivörös. A halvány elefántcsont- vagy világos bézs alaphoz a tiszta, égő vöröset, az egészen világos bőrszínhez a pinkkel kevert pirosat ajánlja.
3) A fogak színét se hagyja figyelmen kívül! A sárgás fogakhoz hideg, kékes árnyalatú színeket válasszon, az ugyanis optikailag fehérít. A sárgás árnyalatú rúzsokat pedig felejtse el, mert az csak felerősíti a hasonló színű fogak látványát.
4) Amúgy milyen a stílus? A vörös ajak annyira sok, hogy minden mást háttérbe szorít. Éppen ezért, a sminkben több hangsúly nem lehet, különben úgy fog kinézni, mint egy bohóc, vagy Cameron Díaz a legutóbbi Golden Globe díjátadón. A vörös ajkak mellé elegendő egy halvány szemkontúr, szempillafestés és természetes színű arcpír.

És ha már vörös az ajka, jó, ha tudja, hogy a magyar nyelv egyedülálló abban a tekintetben, hogy két önálló színnevet használ erre a színtartományra. A piros szinonimája a vörös (veres) a vér szóval van összefüggésben. (A magyaron kívül a moldovai gagauz nyelvben van még két név a vörösre.) A szövegkörnyezettől függően azonban nem mindegy, hogy melyiket használjuk, a különbségtétel nem a színárnyalattól függ, írja a színekkel tudományos igénnyel foglalkozó Színtan.hu.

A rúzsok közül idei ősz favoritjai a neve alapján szívünkhöz közel álló Scarlet Velvet a Revlontól, ezen kívül az Lady Danger a M.A.C-től, a British Red a L’Orealtól, valamint az illusztráción látható Yves Saint Laurent színezett, fényes ajakbalzsamából (Baume D’Été – Tinted Lip Balm) a piros árnyalat. Aki további csodálatos piros, illetve vörös rúzsokról tud, lelkendezzen, de azonnal.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek