Így készül a Red Velvet Cake


Miután több órányi nézelődés, és vásárlás után kiléptem egy bio bolt ajtaján, olyan érzésem támadt, hogy rögtön kell valami rettenetesen egészségtelen dolgot ennem, különben vége a világnak! Így találtam rá a vörös ételfestéktől csöpögő süteményre. A "red velvet cake" (vörös bársony süti) igazi karriert futott be a többi torta között. Nem elég, hogy Jessica Simpson-nak ilyen volt az esküvői tortája, és a New York Times online két oldalas cikkben foglalkozik vele, de kapható pamutfonal, tusfürdő, és sampon változatban is. Bár e két utóbbit személyesen még nem láthattam, de gondolom csak az illata hasonlít a szóban forgó süteményhez. Mivel én megsütöttem ezt az amerikai csodát, csak annyit mondhatok, a tusfürdőt inkább kihagynám... Nagyon különleges, savanykás, vaníliás az illata, de nem kenném magamra semmi pénzért. Szó se róla, eddig is sejtettem, hogy furcsák az emberek.


11 éves rokon kislány persze rögtön ezt kérte születésnapjára, de addig megpróbálok céklából készült ételszínezéket szerezni, ne tiltsák el a torta kulináris élvezetétől a "tudatos fogyasztó" szülei. (Tudja valaki, hol lehet ilyesmit Magyarországon beszerezni?) A gyerekünknek mi sem mertünk adni a sütiből, titokban ettük meg, miután lefektettük.

Hozzávalók:
2 ½  bögre sima liszt
1 bögre cukor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
2 ek kakaó por
1 bögre kefir vagy joghurt
½ bögre vaj vagy margarin
½ bögre olaj
1 ek ecet
1 ek vanília kivonat
2 tojás
2 ek vörös ételfesték

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a külön összekevert folyékony hozzávalókkal. Előmelegített 180 C-s sütőben tűpróbáig sütjük. (30-40 perc)
Kényelmesebb konyhatündérek por alakban is megrendelhetik. Mikor kihűlt, három lapra vágjuk, és megkenjük a krémmel:

3 doboz natúr sajtkrém (Philadelphia)
Porcukor ízlés szerint
1 dl tejföl
½ Citrom leve, és reszelt héja

A torta egyébként nagyon finom, egyáltalán nem édes, kellemesen könnyű és savanykás. Engem a Guinness tortára emlékeztet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra