Karácsonyi receptek: libamáj terrine házilag

Olvasási idő kb. 4 perc

Itt a karácsony, készíts libamáj terrine-t otthon! Recept!

A libamáj az egyik legkülönlegesebb és legdekadensebb luxusfinomság. Nem véletlenül nem kerül minden nap az asztalra, nemcsak az ára sokkoló, hanem a kalóriatartalma is. Ha azonban valamikor, hát ilyenkor, ünnepek alatt, egyszer-egyszer talán mindkét szempontból megengedhetjük magunknak. Egyébként összességében nem kell tőle megijedni, annyira tartalmas és intenzív ízű, hogy úgyis csak egész keveset lehet belőle enni, néhány falatnál több nemigen esik jól.

Az árát tekintve, jelenleg a Nagycsarnokban ötezer forint körül kapható kilója, egy 50-60dkg-os liba- vagy kacsamájból pedig kb. 10 szelet pástétom, vagyis terrine készül. Ha pedig abba gondolunk bele, hogy egy étteremben két-háromezer forint alatt nemigen kapunk egy adagot, akkor még anyagilag is egészen költséghatékonyak vagyunk. Azt is hozzá kell azonban nagyon őszintén tennem, hogy elkészíteni a világ egyik legnehezebb dolga, és mostantól kezdve minden egyes séf előtt megemelem a kalapom, aki ilyet jól tud. Mert az még hagyján, hogy elkészítése több napot igényel (konkrétan 4 nap), na de a tisztítása! Hajajaj!

Egyszer csak elérkezik az a pillanat, amikor az ember kétségbeesetten ott találja magát a konyha közepén egy nagy halom, horrorfilmbe illő színű és állagú cafat fölött –na, ekkor nem szabad feladni, nagy levegőt venni, végigküzdeni. A végeredmény ugyan kárpótol mindenért, de nagy munka. Elsősorban két receptet tanulmányoztam végig nagyon figyelmesen, a Bűvös Szakács és a Szakácsok könyve instrukcióját, a kettő alapján készült. Haladóknak.

Libamáj terrine lépésről lépésre

Hozzávalók (10 adag):1 kb. 50-60dkg súlyú, friss hízott libamáj
kb. 1dl Tokaj aszú (vagy más édes bor, pl. fehér portói, Sauternes)
só, fehérbors

1. Az egész libamájat éjszakára hideg tejbe áztattam (hűtőszekrényben, lefedve)

2. Kivettem, konyhai papírtörlővel megtörölgetem, majd 15-20 percig fóliával letakarva állni hagytam, hogy szobahőmérsékletre melegedjen (ha hideg és kemény, nagyon nehezen lehet dolgozni vele)

3. Óvatosan kettéválasztottam a kisebb és nagyobb májdarabot, majd lassan, kíméletesen hosszában széttörtem. Következett a folyamat legnehezebb része: a máj megtisztítása

4. Ehhez egyrészt, a vékony, átlátszó hártyát éles késsel lefejtettem a külsejéről. Másrészt eltávolítottam az ereket, inakat. Mindkét darabban van egy főín, amely könnyen beazonosítható, vastag, erős. Ezt viszonylag könnyű kivenni, egyik végén éles kés hegyével meglazítottam, utána az ujjamat aláhelyezve, kézzel óvatosan kihúztam. Utána következik a nehezebb munka: minél alaposabban el kell távolítani a vékony, szinte láthatatlan inakat is, de úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb darabra szedjük szét a májat. Nos, ez szinte lehetetlen, máj minőségétől függően, van, amikor nagyon behálózza. Az ujjunkkal a legkönnyebb kitapintani, hogy ezek hol vannak, majd egy éles kés hegyével piszkáljuk ki. Ahogy a kéz melegétől egyre melegszik a máj is, úgy válik ez a munka egyre borzasztóbbá.

5. Ezt követően a májdarabokra kevés sót és fehérborsot (a feketebors látszana a pástétomban) szórtam, majd meglocsoltam a Tokajival. Lefedtem, és 12 órára a hűtőbe tettem. Másnap kivettem, fél órát állni hagytam, hogy szobahőmérsékletű legyen.

6. Következik a formába helyezés. Az edény mérete lényeges: egy ekkora máj egy 10x13cm-es, 8cm mély, téglalap formájú terrine-edényt tölt meg. Ha az edény nagyobb, a pástétom vékonyka lesz. Hasonló méretűt kell keresni, ez lehet pl. jénai.

7. A májdarabokat szorosan berakosgattam a formába. Minden darabot be kell nyomkodni, a sarkokba is, ne maradjon köztük rés. Úgy fog tűnni, mintha nem férnének el a darabok az edényben, de elférnek, szorosan rá kell nyomkodni.

8. A sütőt előmelegítettem 110C-ra. Ez a hőmérséklet nekem a végeredmény szempontjából megfelelőnek bizonyult.

9. Az edényt egy tepsibe helyeztem, vizet forraltam, majd a tepsibe öntöttem, hogy kb. forma kétharmadáig érjen. A sütőbe toltam. 35 percig sütöttem. A tetején kisült zsírt egy külön edénybe leöntöttem róla.

10. Ahhoz, hogy egy egyenletes, szeletelhető, szép tömbbé váljon, le kell préselni. Ehhez egy pont a tetejére illeszkedő, vastagabb kartont (vagy pl. hungarocell tálcát) kell kivágni, alufóliával betekerni, és ráhelyezni a májra. Én egy doboz konzerv csicseriborsót használtam nehezéknek. Így hagytam egy éjszakát. Ezt követően felolvasztottam a kisült zsírt, és vékony rétegben a terrine tetejére öntöttem.

11. Felszeletelés előtt további 2 napot állni hagytam a hűtőben.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • életem
Sosem hitted volna: így kell késsel-villával enni a banánt
Sosem hitted volna: így kell késsel-villával enni a banánt

Alapvető illemszabályok határozzák meg még mindig sokak asztal melletti viselkedését. Gondoltad volna, hogy a banánt is lehet késsel-villával enni?

június 8., 06:00

  • életem
Ezt neked is tudnod kell a Gondosóráról – rengeteg pénzed múlhat rajta
Ezt neked is tudnod kell a Gondosóráról – rengeteg pénzed múlhat rajta

Fontos tudnivalók derültek ki a Gondosóráról.

június 7., 17:30

  • Testem
Ez a sokkoló szépségtrend károsíthatja a férfiak látását
Ez a sokkoló szépségtrend károsíthatja a férfiak látását

A közösségi média és az online közösségek jelentős szerepet játszanak ezeknek a zavaroknak a kialakulásában.

június 8., 06:30

  • Testem
Szájkarika, lótuszláb: a világ 7 legdurvább beavatkozása a szépség érdekében
Szájkarika, lótuszláb: a világ 7 legdurvább beavatkozása a szépség érdekében

A szépség rengetegféleképp értelmezhető, és különböző tippek és beavatkozások segítségével fokozható. Te hallottál már ezekről?

június 7., 15:10

  • világom
Kiderült, mi az a rejtélyes szerkezet a Pilisben: kettős célt szolgál a furcsa építmény
Kiderült, mi az a rejtélyes szerkezet a Pilisben: kettős célt szolgál a furcsa építmény

Egy furcsa szerkezet terül el a pilisi sziklán, de jó oka van rá.

20 perce

  • világom
Ezek a legkegyetlenebb állatok a világon, pillanatok alatt végeznek a prédájukkal
Ezek a legkegyetlenebb állatok a világon, pillanatok alatt végeznek a prédájukkal

Vannak a természetben könyörtelen állatok, de akad még egy csúcsragadozó, amelyik ezeknek sem hagy nyugtot.

június 7., 19:30

  • Offline
5000 éves kenyeret találtak a régészek: te is megsütheted az ősi eledelt
5000 éves kenyeret találtak a régészek: te is megsütheted az ősi eledelt

A régészeti leletet elemeire bontották, hogy kiderüljön, hogyan készítettek több ezer évvel ezelőtt kenyeret elődeink.

június 7., 16:00

  • Szülőség
Ilyen speciális babamentő inkubátorokban helyezik el a gyermekeket Amerikában
Ilyen speciális babamentő inkubátorokban helyezik el a gyermekeket Amerikában

Vitatott módszer persze ez is, de már sok csecsemő életét mentette meg.

június 7., 16:46

  • Offline
Rómeó és Júlia a csehszlovák határnál – szüleiket játszották ki, történelemmé vált történetük
Rómeó és Júlia a csehszlovák határnál – szüleiket játszották ki, történelemmé vált történetük

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának feljegyzései között válogattunk.

június 7., 19:00

  • Offline
Ilyen a világ legnagyobb aranybányája: elképesztő mélységben dolgoznak a bányászok
Ilyen a világ legnagyobb aranybányája: elképesztő mélységben dolgoznak a bányászok

Még van egy pár éve a teljes kifulladásig ennek a bányának: nem hagynak benne egy gramm aranyat sem.

június 7., 18:30

  • világom
Nem is gondolnád, itt van a legtisztább strand Európában
Nem is gondolnád, itt van a legtisztább strand Európában

Sokan csak az őrült partikról ismerik, pedig tiszta strandja miatt kellemes nyaralóhely is lehet ez a város.

június 7., 12:40

  • Mindennapi
Így válthatjuk be a sérült bankjegyeket 2025-ben
Így válthatjuk be a sérült bankjegyeket 2025-ben

Fontos tudni, hogy nem minden sérülés számít elfogadhatónak.

június 7., 07:25

  • világom
Kínai kutatók találhatták meg, honnan érkeznek a földönkívüliek
Kínai kutatók találhatták meg, honnan érkeznek a földönkívüliek

A felfedezés újabb lépést jelent az univerzumunkban található élet nyomainak felkutatásában.

június 7., 06:30

  • Önidő
Itt még a király is megfürdött pucéran
Itt még a király is megfürdött pucéran

Meleg nyári napokon olykor az egész udvartartás megmártózott a folyóban. Ma már csak sétahajókkal látogatják naponta sok ezren.

június 7., 14:36

  • Testem
Az 5 leggyakoribb betegség, amit a háziállataidtól kaphatsz el
Az 5 leggyakoribb betegség, amit a háziállataidtól kaphatsz el

Az állatról emberre terjedő betegségeket a szakirodalom zoonózisnak hívja. Mi most az 5 leggyakoribbat mutatjuk be.

június 7., 13:35

  • életem
Így büntetnek meg a légiutas-kísérők, ha nem akarod elcserélni a helyedet
Így büntetnek meg a légiutas-kísérők, ha nem akarod elcserélni a helyedet

Egy légiutas-kísérő most elárulta, milyen pszichológiai fogással éri el, hogy az utasok mégis meggondolják magukat.

június 8., 08:06

  • lájfhekk
Innen tudhatod meg, kik férnek hozzá Facebook-adataidhoz
Innen tudhatod meg, kik férnek hozzá Facebook-adataidhoz

Gondoltál már arra, hány alkalmazás használhatja fel a személyes adataidat anélkül, hogy tudnál róla? Ezzel a trükkel kicselezheted az adatszivárgást.

június 8., 07:26

  • életem
Így tör be a zivatar: nagy szemű jégeső és zivatarok miatt adtak ki riasztást
Így tör be a zivatar: nagy szemű jégeső és zivatarok miatt adtak ki riasztást

Mutatjuk, mikor és hol ér véget a hőség az érkező hidegfront miatt az legfrissebb előrejelzés szerint.

június 8., 07:46

  • Offline
Nagy sorozatkvíz: emlékszel, hogy hívták Magdi anyus férjét?
Nagy sorozatkvíz: emlékszel, hogy hívták Magdi anyus férjét?

Tedd próbára a tudásod, mire emlékszel a közkedvelt magyar és külföldi sorozatokból.

június 8., 06:46

  • Offline
Kinek a dala a Lambada? Retró slágerek kvíze
Kinek a dala a Lambada? Retró slágerek kvíze

Csak szeretsz táncolni retró slágerekre, vagy ismered is őket? Ebből a kvízből kiderül, mennyire mozogsz otthonosan az örökzöld dalok világában.

június 7., 06:45

  • életem
Arany a Dunában? Így dolgoznak a hazai aranymosók
Arany a Dunában? Így dolgoznak a hazai aranymosók

Több magyar település mellett is találtak már aranyat a Duna mentén a magyar aranymosók.

június 7., 09:05

  • Önidő
Mindössze 6 órányira van tőlünk a mesebeli falu, ahol a házak virágba borultak
Mindössze 6 órányira van tőlünk a mesebeli falu, ahol a házak virágba borultak

Egész évben várja látogatóit ez a tündérmesébe illő kis település. Hihetetlen látvány!

június 7., 11:10

  • Offline
„Fáj a hiányod”: máig tisztázatlanok a magyar színészlegenda halálának körülményei
„Fáj a hiányod”: máig tisztázatlanok a magyar színészlegenda halálának körülményei

A szemtanú nem az igazat mondta, máig is kérdéses, mi történhetett az utolsó percekben.

június 7., 08:20

  • Testem
Ez a legmeghökkentőbb folyamat halálunk után: így száll el az élet a testből
Ez a legmeghökkentőbb folyamat halálunk után: így száll el az élet a testből

Izgalmas felfedezést tettek a halállal kapcsolatban, bebizonyítva egy régi hiedelmet.

június 7., 08:36

  • Offline
Ennyit lát egy pilóta, ha felhős időben landol: videón is ijesztő
Ennyit lát egy pilóta, ha felhős időben landol: videón is ijesztő

Amit nem tudunk, nem fáj. Amit nem látunk, azon meg nem izgulunk. De azon izgulunk, amit a pilóta nem lát.

június 7., 10:06

  • Testem
25 éves csúcson az esetszám, az USA után Európában is terjed a rettegett fertőzés
25 éves csúcson az esetszám, az USA után Európában is terjed a rettegett fertőzés

A fertőzés európai terjedése miatt figyelmeztetést adott ki a WHO.

június 7., 07:46

  • világom
Mezítláb, koldulva érkezett Ausztriába a gyönyörű magyar színésznő
Mezítláb, koldulva érkezett Ausztriába a gyönyörű magyar színésznő

Muráti Lili saját bevallása szerint 26 éven át Spanyolország egyik legfelkapottabb, legelegánsabb színésznője volt.

június 7., 12:10

  • Önidő
Bajban van az ikonikus magyar gyógyfürdő, kiderült, mi a bezárás oka
Bajban van az ikonikus magyar gyógyfürdő, kiderült, mi a bezárás oka

Látogatók fogadására jelenlegi állapotában nem alkalmas az épületrész.

június 7., 08:05

  • életem
Teljesen eltűnhet erre a szezonra egyik legkedveltebb gyümölcsünk - történelmi mélypont az idei év
Teljesen eltűnhet erre a szezonra egyik legkedveltebb gyümölcsünk - történelmi mélypont az idei év

Nem csak a kis fogyasztók otthoni nassolása tűnhet el az idén, de az ipari feldolgozás is veszélybe került.

június 7., 08:50

  • világom
Hatalmas változás Franciaországban: minden közös teret érint az új szabályozás
Hatalmas változás Franciaországban: minden közös teret érint az új szabályozás

A szabályszegőkre 135 eurós bírság vár, amit a rendőrség hajt majd be.

június 7., 11:40

Érdekességek