Vegetariánus karácsony: főzzön tofulevest halászlé helyett

Talán már unja, hogy karácsonykor rántott sajtot kell ennie és a halászlé felszolgálásakor pedig csak mélán néz. Ha ön vegetariánus vagy vendégsébe vár olyanokat, akik netán még halat és tojást sem esznek, készítsen izgalmas vegafalatokat tofuból, dióból és burgonyából. A kecskesajtot a kellemetlenségek elkerülése miatt csak akkor alkalmazza, ha biztos benne, hogy a vendége eszik tejterméket.

A komplett menühöz öt receptet ajánlunk, a megadott mennyiségek 4 főre szólnak. A 24.-i menüt kezdhetjük például egy tofus-rizstejes zöldséglevessel, amihez az alábbi hozzávalókat kell beszereznünk: 20 dkg tofu, 2 ek. olaj, 4 dkg póráhagyma, 4 dkg sárgarépa, 4 dkg karalábé, 8 dkg cukkini, 4 dkg vöröshagyma, 2 dl rizstej. Ízesítésnek használjunk babérlevelet, citromlét vagy fehérbort, petrezselymet és tengeri sót.

Elkészítés: a szeletelt vöröshagymából babérlevéllel, citromlével (vagy fehérborral) alaplevet főzünk és leszűrjük. A karikára vágott pórét kevés olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket és a tofut. Elkeverjük és felöntjük az alaplével. Puhára főzzük és rizstejes habarással sűrítjük.
Megjegyzés: ha nem tud mit kezdeni egy liter rizstejjel, a DM üzeltekben talál 2 decis kiszerelésűt is).

Ha kedveljük a hagyományos magyar ízeket, de nem eszünk húst, akkor sem feltétlenül kell mellőznünk az ünnepi asztalról a töltött káposztát. Csak hús helyett gabonakolbászt és tofut fogunk alkalmazni.

Összetevők: 60 dkg savanyú káposzta, 8 dkg vöröshagyma, 12 dkg gabonakolbász, 20 dkg dió, 8 dkg tönköly vagy sima liszt, 4 ek. olaj, 5 dkg füstölt tofu. Fűszerezéshez: kapor, só, babérlevél, fokhagyma, pirospaprika.
Elkészítés: a diót megdaráljuk és kissé megpörköljük. A vöröshagyma felét finomra vágjuk, kevés olajban aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, vízzel felöntjük és felforraljuk. A barnarizst másfélszeres mennyiségű sózott vízben fedő alatt 10 percig forraljuk, majd 20 percig duzzasztjuk a tűzről levéve. Egy tálba tesszük a rizst, a pörkölt diót, a gabonakolbászt. Alaposan összekeverjük, szükség szerint sózzuk, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A káposztaleveleket betöltjük ezzel a töltelékkel. A vöröshagyma másik felét szeletekre vágjuk, kevés olajban aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, vízzel felöntjük és visszatesszük a tűzre. Beletesszük a savanyú káposztát, babérlevéllel, fokhagymával fűszerezzük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt tofut. Erre helyezzük el a töltelékeket, vízzel felöntjük és lassan puhára pároljuk. A töltelékeket kivesszük, a megmaradt káposztát finomra vágott kaporral fűszerezzük, habarással sűrítjük és felforraljuk. A töltelékeket a "főzelékkel" tálaljuk.
Megjegyzés: a 20 dekás tofu maradéka felhasználható például sajtos tésztába keverve, isteni finom.

Ha kevésbé számít a karácsonyi tradíció, főfogásként készítsünk dióval sült kecskesajtot burgonyapürével és gesztenyekrémmel.

Összetevők: 40dkg kecskesajt, 8 dkg dió, 2 ek. olaj, 80 dkg burgonya, 2 dl rizstej, egy darab sárgarépa, egy fél zeller, kisebb darab póráhagyma, 4 dkg cukkíni, 12 dkg gesztenye, tengerisó.
Elkészítés: a dióbelet összevágjuk, vagy durvára törjük. A kecskesajtot háromszög alakú szeletekre vágjuk, a dióba forgatjuk, majd kevés forró olajban mindkét oldalát megsütjük. A zöldségeket, apró (2-3 mm) kockákra vágjuk, és kevés forró olajban majdnem puhára pároljuk, sóval ízesítjük. A megtisztított burgonyát sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és hozzá keverjük az olajat, a párolt zöldségeket, és annyi forró rizstejet, hogy krémes állagú legyen a püré. A sült gesztenyét megtisztítjuk, turmixgépben pépesítjük, majd rizstejet hozzáöntve krémesre főzzük, ízlés szerint sóval ízesítjük.

Könnyed lezárásként pedig jöjjön a gesztenyebonbon meggyel.

Összetevők: 12 dkg csokoládé, 8 dkg méz, 8 dkg meggy, 40 dkg gesztenye.
Elkészítés: a gesztenye héját bevágjuk és a gesztenyét 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Meghámozzuk, majd mézzel összekeverve mixergéppel pépesítjük. A gesztenyemasszából golyókat formázunk, melyeknek a közepére egy szem magozott meggyet helyezünk. A golyókat félig, vagy teljesen, olvasztott csokoládéba mártjuk.
Oszd meg másokkal is!
Mustra