Menőközért-teszt: Dolce, egy falatnyi Itália Budapesten

Mindig is sejtettem, hogy előbb-utóbb Magyarországon is meg kell nyílniuk azoknak a kis élelmiszerüzleteknek, amelyek nyugatabbra már mindenhol megtalálhatók, és valamelyik idegen ország vagy tájegység speciális élelmiszereit, italait árulják. Most teszteltük, hogy az új, a budapesti Király utca 57-ben nyílt olasz Dolce mennyire olasz és milyen áron. 

Szerencsére pár éve már vásárolhatunk a Culinarisban vagy a budapesti nagycsarnokbeli Ázsia boltban, de ezek az üzletek nem egy szűk terület specialistái. Nem úgy a Dolce, ami csak az olasz gasztronómiának ad otthont. Az articsókához jár egy articsóka recept, a sajthoz egy főétel ajánlat vagy egy sajtérlelési előadás. Az olasz sajtok 70-80 százalékát megvehetjük itt, és a felvágottak is hasonlóan nagy választékban kaphatóak. Én gorgonzola imádó vagyok, úgyhogy nagyon örültem a pultban látható kétféle fajtájának, de parmezán is legalább ötféle kínálta magát. Egyébként pont egy hete jártam úgy egy multiban (ahol mindössze 10 százalékkal volt olcsóbb a sajt), hogy miközben nekem vágta az eladó a gorgonzolát, folyamatosan tudósította a kolléganőjét, hogy mennyire büdös. Hát itt ilyen nem fordulhat elő!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helyben sütnek pékárut, aminek az illata a sarkon is érezhető, nem is csoda, hogy sok nézelődő is bejön az üzletbe. Ha már ott jár valaki, az eszpresszót mindenképpen próbálja ki, az emeleten nyugodtan le lehet ülni egy szendvicsre, süteményre vagy kávéra.
Persze olasz borokat is tartanak, amiből sommelier segít választani. A borok fele olasz csak, a többi a jobb magyar pincéket dicséri.

Ami nekem a legjobban tetszett, az a sok friss zöldség és gyümölcs, amit hetente kétszer kis teherautóval hoznak egyenesen Szicíliából, csakúgy, mint az összes többi árut. Ha valamit nem találunk, érdemes megemlíteni, mert a legközelebbi fuvarral igyekeznek beszerezni. Egyszerűen imádtam a kérésre elkészített pestót és szószokat. Tésztafanatikusok biztosan díjazni fogják, hogy nemcsak száraz és félkész tésztát vásárolhatnak, hanem valódi, friss pastákat is.

Pár szó az árakról: a sajt és a felvágott annyiba kerül, mint egy jobb sajtüzletben. A zöldáru 20-30 százalékkal drágább, mint amit a körúton vásárolhatunk. Nem hiszem, hogy bárki ebben a boltban intézi majd a havi nagy bevásárlást, de egy fontos vacsora előtt mindenképp érdemes megnézni, már csak a tökéletes kiszolgálás miatt is.
A bolt melletti másik helységben már folynak a munkálatok, úgyhogy nyáron újra útba kell ejtenünk a Király utcát, ugyanis Magyarország legnagyobb olasz éttermét akarják megnyitni. Ha olyan lesz, mint az üzlet, akkor arra is tíz pontot leszünk kénytelenek adni.
További írások a Fűszer és Lélek blogon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek