Az örök fiatalság titka: a plasztik

Jövőre ünnepli 50. születésnapját a Mattel darázsderekú, örökké szolidan mosolygó Barbie babája. Ez alkalomból a cég nem akármilyen szülinapi bulit tervez: a februári New York-i divathéten többek között Vera Wang, Diane von Furstenberg és Jeremy Scott által tervezett, életnagyságú Barbie-ruhákból láthatunk majd divatbemutatót. Ezzel párhuzamosan pedig egy külön Barbie smink kollekciót is piacra dobnak majd, melynek domináns színe vélhetőleg a rózsaszín lesz. A fél évszazados pályafutása során ezerféleképpen reinkarnálódott Barbie baba tehát nemhogy eltűnne a süllyesztőben, de a plasztikhölgy, akin nem fog az idő vasfoga, továbbra is kitörölhetetlen nyomot hagy az egymást követő generációk pszichéjében.

Minden idők legnépszerűbb babája mindig is a konzumerizmus gyöngyszeme volt, csakúgy mint a Coca-Cola. Barbie szerelmi élete is kalandos, 1961 óta tartó viharos románca Kennel 2004-ben ért véget, majd két évre rá, nagy örömünkre újra összejött az álompár. Barbie fennállása óta már egy fél állatkertnyi négylábút szeretgetett a kutyáktól kezdve, a lovakon át, egészen a zebrákig. Karrierje is hasonlóan színes, volt már pilóta, orvos, űrhajós, autóversenyző. A róla szóló viták és paródiák is legalább ennyire változatosak, szidták már Barbie-t a melleiért, a nádszál derekáért (melyet később teltebbre formáltak), de gyakran érte kritika szellemi kvalitásai miatt is, hiszen lássuk be, Barbie mégsem egy IQ-fighter.

A kislányok nagy kedvencét egyébként a Mattel cég egyik alapítójának felesége, Ruth Handler keltette életre még az ötvenes években. Egy európai vakáció során pattant ki állítólag a fejéből a felnőtt testű kaucsukbaba ötlete, kislánya ugyanis gyakran felnőtt szerepekkel ruházta fel néma játszópajtásait, amelyek rendszerint csecsemőket, de legalábbis kislányokat formáztak. A másik ihletforrás pedig a német Bild Lilli baba volt, mely kísértetiesen hasonlít amerikai barátnőjére. Az első Barbie baba, aki nevét egyébként Handler lányáról, Barbaráról kapta, 1959. március 9-én debütált a Nemzetközi Játékkiállításon New York-ban egy zebramintás fürdőruhában és az akkoriban divatos macskaszemüvegben.

Önnek volt Barbie-ja gyerekkorában? (Illusztráció: Northfoto, forrás: ELLE UK, Wikipedia)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek