Mexikói recept az éjjel-nappaliból

Pollo estilo la huasteca veracruzana, ez a neve neki.

Vera Cruz romantikus környék, ezt a helyi csirkés receptet mégis elő tudjuk állítani a legalpáribb, akár erzsébetvárosi éjjel-nappali alapvetéseiből. Még a Szondi utcában laktunk, amikor egyszer megtettem. Az Izabella/Podmaniczky sarkán, a trolimegállóban székelő, végtelenül lepattant boltban vásároltunk be, elég későn, de jó is volt. Úgy rémlik vettünk sört is, gyanítom, sokat.

A fogás az embertelen időpontokban bevásárlók mellett különösen azoknak ajánlott, akiknek baja van a csirke szagával (mert lenejlonozott borzalmat vesz az éjjel-nappaliban), de íze a szag ellenére sincs. Ez a recept csodát tesz a csirkehúsból. Mellesleg sertéshúsból is elkészíthető. Az arányokat nem tévesztettem el, bármennyire is úgy tűnik majd, ez egy ilyen aránytalan fogás, a végeredmény édeskés-illatos-ecetes-enyhén csípős lesz, sör mellé és másnaposan tökéletes.

Kell egy nagy lábos, amibe az alábbi hozzávalókat kell bedobálni: Egy csirkemell és csirkecombbal számolva:
7 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
Tíz babérlevél
8 ág majoránna (akár száraz is, akkor egy kanál)
8 ág kakukkfű (akár száraz is, akkor egy kanál)
Egy kiskanál száraz oregano
Egy kiskanál egész feketebors
Egy kiskanál cukor
fél bögre zöld olívabogyó (paprikával töltött a legjobb)
egy ecetes jalapeno (la costena márkájú kapható az Ázsiában, Culinarisban) ha nincs, ecetes peperoni, vagy almapaprika is jó, lényeg, hogy ecetesen csípjen.


A hagymákat és a fűszereket olívaolajon megpárolom, ezen átsütöm a combokat-melleket. Belekeverem az olívabogyókat és felöntöm annyi almaecettel (6%), ami ellepi. Annyival, ami elég sok, a fenti, egy személyes csirkemennyiségre úgy fél liter. Jól lefedem és alacsony lángon 1 óra alatt készre főzöm. Hidegen is finom, a rizs és a kenyér is jól mennek hozzá. Akár az az ocsmány, szeletelt, bezacskózott fajta is, amit az éjjel-nappalikban bírnak árulni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek