A legnehezebb vega étel: pirug

Egyik barátnőm lengyel származású és vega. Meséli, karácsonykor pirugot szoktak enni. Hogy, hússal? - kérdezem, mert sötét vagyok és nem látok a húsnál tovább. Nem, savanyú káposztával, aszalt szilvával, jó fűszeresen. Mikor sütsz nekem? És sütött, isteni volt és jó nehéz, igazi hústalan szerelem.

Fotó: Prihoda János

A pirug nem csak tartalmas, finom és nehéz, de munkás is. Érdemes előző nap nekikezdeni. Ez itt Lilla receptje:

"A káposzta: vegyél 1 vödör savanyú káposztát. Én a felét csináltam meg a Vasárnapi ebédre. Alaposan át kell mosni hideg vízben. Apróra vágsz vöröshagymát és megpirítod. Hozzáadod az átmosott káposztát és kevés vizet adsz hozzá. Füszerek:egész babérlevél, tíz szem koriander, őrölt bors és köménymag, 4-5 szem borókabogyó. Én szoktam még kevés cukrot beletenni, valamint utána sózok, a főzés végén egy kis majoranna. Egy-másfél órát főzöm, amíg nem lesz barna és puha a káposzta. Kóstolgatni kell. Ja, és a lényeg: a marék aszalt szilvát kis darabokra vágom és főhet együtt a káposztával. Ha előző nap elkészül, jobban összeérnek az ízek, és nem kell annyit dolgozni egyszerre.

A tészta: fél kiló liszt, élesztő, 2 tojás, 2,5 dl tej, 2 kanál olaj, só. Lisztet, sót, élesztőt összekeverem, és belerakom a 2 egész tojást. Lassan belefolyatom a tejet és összegyúrom. A végén belekeverem az olajat és kicsit félrerakom. Ha szerencsések vagyunk, akkor duplájára kikel a tészta. Utána ki kell nyomni a levegőt a tésztából, kinyújtani és készítheted a batyukat. Fontos, hogy a káposztát melegen töltsük a batyukba. Ha készen vannak, egy tojás sárgáját és két kanál tejfölt összekeverek és rákenem a kis batyukra. A végén fekete szezámmaggal megszórom, ettől különleges a tészta íze. Bármelyik török boltban kapható, pl. a Ferenc körúton is van egy.

Sok sikert Drága!"

Aztán húsos pirugot/pirogot tud valaki?

Oszd meg másokkal is!
Mustra