A legszerencsétlenebb sós süti

A sajtos roló. Az elszalasztott lehetőség.

Hunyja le a szemét és képzelje el a következőket: vajas leveles tészta, habos sajtkrém, reszelt sajt. Hmmmm. Ugye imádná?

sajtrolo

Ezt is rendszeresen vásárolom, pont mint az islert. Sokszor nem tudom megenni. Nem találom az igazit, pedig a recept és az alapanyagok sokat sejtetnek. A hozzá nem értő cukrászüzemben szétcsúszik az akciós trappista, profitot kell termelni. Ezt viszont, az islerrel és a linzerrel ellentétben érdemes elkészíteni kiváló alapanyagokból, beleölni az érett márványsajtot, esetleg parmezánt.

Munkás recept következik. A leveles tésztát ér megvenni készen. Elszántak saját kezűleg is lapolgathatják, engem még sose vitt rá a lélek. A tésztát csíkokra vágva kell feltekerni valamire. Itt nagyon találékonynak kell lenni. Összespárgázott fakanalak, sodrófa, wc-papírroló, kinek mihez van tehetsége. A tekerés után fél óra pihentetés a hűtőben, majd a forró sütőben tíz perc alatt barnára sül.

Még forrón le kell lehúzni a rolókat a formázó kézségről, majd megtölteni (egy nejlonzacskó megteszi habzsáknak, a sarkát kell csak kivágni) a következő krémmel: 30 deka sajtot alaposan elkeverek két tojássárgájával, felhigítom két deci tejszínnel, 10 deka vajjal és fokozatosan felfőzöm, nem forralom, mert akkor a tojás kicsapódik (mindenképpen kicsapódik, ezért kell tartani otthon egy kézimixert...). Kihülés után lehet vele dolgozni. Sajtnak mehet márvány, parmezán, juhtúró, vagy akár füstölt.

A kilógó krémet tetszés szerint lehet reszelt sajtba nyomni és kész. A krém ész nélkül variálható dióval, fokhagymával, fűszerekkel, amivel tetszik. Szerencsétlent nap mint nap megalázzák a cukrászdákban, hálás bármilyen törődésért.

Fogalmam sincs milyen napszakban, vagy eseményen van igény egy sajtos rolóra, de attól még igen jó.9

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek