Lakatos Márk szerint a zokni-szandál kombó csak itthon ciki

A TV2 Mokka című műsorában összegyűjtötték azokat, a viseletkultúránkban üldözendő ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyek a legjobban bántják a magyar szépérzéket. Az ominózus darabokat Sp és Barbee, a popzene új előadóiparosai mutatták be (akik rendszeresen járnak Viva Comet díjátadóra, azok számára lehet, kevésbé tűntek törvénysértőnek ezek az öltözékek a popzenészeken, látva, milyen kreációkban tudnak megjelenni a rajongóik, de ez most nem tartozik szorosan a tárgyhoz). A műsorba meghívták Árpa Attila feleségét, az egykor modellként dolgozó, a divatszakmában a leánynevét őrző Tomán Szabinát, aki a szilikonpántos melltartót száműzné a viseletkultúrából. Mint elmondta, a női vállat a kötözött sonkához hasonlóan tagolja a pánt, amelyik csúnya és mivel műanyag, alatta beizzad a bőr. Ha az előadás módjával nem is, de az üzenettel egyetértettünk, de a szintén meghívott Lakatos Márk tapasztalaton alapuló véleményén már megtorpantunk kicsit. A videót itt nézhetik meg.

sandal-lakatos

A stylist a zoknit és sportszandált viselő Sp bevonulását látva megjegyezte, ez a kombó csak hazánkban számít „parasztságnak,” a nagy nemzetközi divatházak divatbemutatóiban nem ritkaság, hogy a férfiviseleteket úgy mutatják be, hogy a férfimodell zoknit és szandált is visel. Legális forrásból hozzáférhető képügynökségeinkben próbáltunk utána nézni, mikor volt látható nemzetközi divatshow-n ilyen látványelem utoljára, de nem volt találatunk. Ellenben a téma már korábban is felvetődött a blogban és a Velvet trend rovatában több alkalommal, és nem állítanánk, hogy a közhangulat is elfogadhatónak ítélte volna a zokni-férfiszandál kombót. Ebből is látszik, hogy kevés távol-keleti ember olvas bennünket, ahol az utcakép szerves része, hogy férfiak és nők lábujjközes zoknival viselik a vietnámi papucsot, sőt, vietnámi utam során azt is tapasztaltam, az adminisztratív munkakörben dolgozó nők körében kifejezetten divatos, hogy lábujjközes harisnyával viseljék a kiskosztümöt, és hozzá magassarkú vietnámi papuccsal gondolkoztassák el az egészen más kultúrában felnőtt turistákat.

sandal

Valószínű azonban, hogy Lakatos Márk kijelentése ellenére – mármint hogy csak nálunk parasztság - nemzetközi szinten is foglalkoztat többeket az, hogy tiltsák, tűrjék, vagy támogassák-e a szandál-zokni kombót. Tavaly beszámoltunk arról, hogy a Debenhams áruházlánc közvéleménykutatása szerint a többség gyűlöli ezt a viseletet, a Lucky magazin szerint pedig csak egy módon elfogadható a kombó: ha úgy a szandál, mind a zokni fekete. A témában indított Sandal and Soxer blog nem ítélkezik a műfaj fölött, épp csak bemutatja, milyen kreációk láthatók a köztereken. Ebből azonban nemcsak az derül ki, mennyire kegyetlenek ezek a kombók, hanem hogy vannak papucsok, amelyeken még az sem segít, ha zokni nélkül viseljük, alapból menthetetlenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra