Ne dőljön be a celebek szépségtippjeinek

Tavaly csokorba gyűjtöttük azokat a bizarr szépségtippeket, amiket a hírességek osztottak meg a nagyvilággal. Szakértők most arra figyelmeztetnek minket, hogy nem feltétlenül szabad hallgatni a tanácsokat osztogató celebekre – írja a Daily Mail.

Megan Fox nemrég például az almaecet csodás hatásait dicsőítette. „Nem szeretek fogyókúrázni és edzeni, mert lusta vagyok és imádom az édességeket, így néha tisztítókúrát kell végeznem. Az ecet teljesen megfelel ennek a célnak”- nyilatkozta a színésznő. Lucy Jones, egy londoni dietetikus szerint valójában nincs semmilyen olyan csodaszer, ami gyors fogyáshoz vezet, és a test – ezen belül is a máj – tökéletesen végzi a szervezet méregtelenítését, így nem hiszi azt, hogy bármilyen ecet segítene fokozni ezen fontos tevékenységet.

Megan Fox
Megan Fox

Gwyneth Paltrow a különböző termékekben található növényvédőszerek és egyéb kémiai vegyületek káros hatásaira hívta fel a figyelmet. Dr John Cherrie, az Institute of Occupational Medicine munkatársa szerint a színésznő elfelejtette megemlíteni azt, hogy nem feltétlenül az anyagok jelenléte, hanem a mennyiségük számít. Hozzátette, hogy ilyen vegyületek ugyan valóban előfordulhatnak ételeinkben, vagy más termékben, de mennyiségük nem lépi túl az egészségügyi határértéket, és így nem okoznak komoly problémákat. Roger Moore a libamájat tartja károsnak, mert szerinte elősegíti az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás kialakulását. Jones szerint nem szabad egy ételt ilyen elszigetelt módon kezelni, és felelőssé tenni bizonyos betegségekért akár pozitív, akár negatív hatást tulajdonítunk neki, inkább az összetevőkre, a benne lévő anyagokra kell koncentrálni.

Hozzátennénk, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szakértők és tudósok sem mindig értenek egyet abban, hogy mondjuk egy bizonyos étel milyen hatással van a szervezetünkre. Ember legyen a talpán, aki lépést tud tartani az egymásnak néha ellentmondó, újabbnál újabb kutatási eredményekkel, amik ugye nincsenek kőbe vésve. Sokan vannak például azon a véleményen, hogy az almaecet igenis fontos eleme lehet az egészséges fogyásnak, tehát előfordulhat, hogy Megan Fox kivételesen nem mondott akkora nagy badarságot.

Ön kiknek hisz jobban?

Ellen Raphael, a Sense About Science szervezet egyik vezetője mindenesetre szívesen adna tanácsokat a sztároknak az egészséges életmóddal kapcsolatban: „A híres embereknek aránytalanul nagy befolyásuk van, és az interneten terjedő  félrevezető állítások bizony hosszú távú hatással bírnak. Ezúton szeretném felhívni a hírességek figyelmét, hogy lépjenek kapcsolatba szakemberekkel, mielőtt olyan dolgokról beszélnek, amihez viszonylag kevés közük van.” A szervezet oldalán egyébként megtalálható az összes olyan tipp, ami a szakemberek szerint nem állja meg a helyét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra