A hazai szoláriumok 5 százaléka megy csak át a vizsgán

A legfrissebb vizsgálatok szerint a hazai szoláriumok több mint 95 százaléka nem felel meg az előírásoknak, azaz a kelleténél erősebb sugárzást bocsát ki. Ezzel a vizsgálatban részt vevő 10 európai ország között az utolsó előtti helyen végzett hazánk, csak Lettországban hozott rosszabb eredményt a vizsgálat.

solarium1

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának akciója során a piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen összesen 516 szoláriumágyat ellenőriztek, 10 európai országban. Mint kiderült, gyakran sem a sugárzás erősségére, sem a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályokat nem tartják be a szolgáltatók - mondta el a Független Hírügynökségnek Cserti Istvánné, a MKEH Piacfelügyeleti Osztályának osztályvezetője.

Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg. A felmérés szerint a szoláriumok több mint 95 százaléka nem felelt meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak, amely nem haladhatná meg a 0,3 Watt per négyzetmétert. A legmagasabb érték közel ötszöröse volt a megengedettnek. Ráadásul a berendezéseken gyakran az általános jelöléseket sem tüntették fel. Nem hívják fel például a figyelmet arra, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat, sőt sokszor a magyar nyelvű figyelmeztető felirat is hiányzik - mondta a szakember.

solarium2

Az UV-sugárzás legveszélyesebb és legalattomosabb következménye a bőrrák, amely nem azonnal, hanem néhány év vagy esetleg évtized után alakul ki. A bőrrákos megbetegedések száma egyébként 15-20 évente megduplázódik, amelyért egyebek mellett a nagyon erős sugárzókkal felszerelt szoláriumokat teszik felelőssé. Az eredmények alapján a tagországok és az Unió illetékesei az akció folytatásáról döntöttek, így a közös szolárium-ellenőrzési akció már 12 tagországban folytatódik 2010-2011-ben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra