Jessica Simpson retus és smink nélkül a címlapon

Míg a francia ELLE tavaly áprilisban három (elvileg) smink nélküli híresség retusálatlan fotóival kedveskedett az olvasóknak , addig az amerikai Marie Claire csak némi fáziskéséssel csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. A májusi szám címlapján ugyanis egy smink nélküli Jessica Simpson mosolyog, és a magazinban még több kép van „az igazi Jessicáról” - ahogy ők fogalmaznak. Az énekesnő egyébként nem véletlenül éppen most egyezett bele abba, hogy megmutatja igazi, természetes valóját. A fotósorozattal ugyanis a következő hónapban induló Beautiful Me nevű kezdeményezést kívánja népszerűsíteni. Az énekesnő szeretné elérni, hogy a fiatal nők a divatszakma és a szépségipar nyomása ellenére is jól érezzék magukat a bőrükben, és elégedettek legyenek önmagukkal.

Jessica Simpson a Marie Claire címlapján - és alaposan kisminkelve
Jessica Simpson a Marie Claire címlapján - és alaposan kisminkelve

„Úgy érzem, hogy már nem kell bizonyítanom. Nem igazán érdekel, hogy mit gondolnak rólam az emberek” – nyilatkozta a magazinnak az énekesnő, akit tavaly több kritika is ért súlya miatt. Egy évvel a cikizéshullám után elmondta, nagyon megviselte ez az időszak, és az ellenségének sem kívánja azt, amin át kellett mennie. Talán ez az élmény vezette rá arra, hogy a szépségről készítsen egy műsort The Price of Beauty (A szépség ára) címmel. A sorozat márciusban debütált a VH1 televíziós csatornán, és a US Weekly szerint sajnos a nézőket nem igazán hozta lázba. A műsor egyébként arról szól, hogy a híresség körbeutazza a Földet, és megpróbál utána járni, hogy a különböző kultúrákban mit gondolnak a szépségről.

mar250

A francia Marie Claire szintén a megtépázott önértékelésű nők kedvében kíván járni. Az állítólag retusmentes áprilisi szám címlapján egy francia színésznő, Louise Bourgoin látható, aki a Photoshop áldásos hatása nélkül is elég vonzónak tűnik, és a magazin többi oldalán is a (viszonylag) természetes külsejű modellek sorjáznak -írja a Styleite. Benjamin Kanarek fotós és blogger szerint azért nem eszik olyan forrón a kását, lehet, hogy digitális szépítésről nem volt szó, de a képek készítői mindent megtettek annak érdekében, hogy a modellek a legjobb formájukat mutassák, még akkor is ha olyan ősi, PS-előtti módszerekhez kellett folyamodniuk mint a szűrő és puha, lágy fény használata, a túlexponálás. És persze nem szabad megfeledkezni az igazán előnyös pózokról, beállításokról sem. Hozzátette, hogy a digitális retusálás korántsem az ördögtől való, sőt, szükségünk van rá ahhoz, hogy igazán szép és kreatív képek szülessenek, főleg ha olyan látványközpontű dolgokról beszélünk mint például a divatmagazinok.

A Marie Claire ausztrál kiadásánál már februárban próbálkoztak egy retusmentes címlaplánnyal. Az ötlet nagy vitát váltott ki, ugyanis sokak szerint az első lapon meztelenül pózoló Jennifer Hawkins cseppet sem mondható átlagos nőnek, így hiába nem vették kezelésbe a Photoshop-bajnokok,  azért nem biztos, hogy az ő látványától sokan jobban éreznék magukat a bőrükben. „Szépnek született, nem kellett sokat szenvednie azért, hogy így nézzen ki. Jackie Frank az egyik legelismertebb szerkesztő az országban, és meglep, hogy szerinte Jennifer Hawkins egy természetes példakép. Visszalépésnek számít ez a címlapkép. Jennifer csodásan néz ki, de ez nem elég ahhoz, hogy ő legyen az egyik reklámarca a nők önbecsüléséért folytatott harcnak” – nyilatkozta Bianca Dye rádiós műsorvezető, aki a Madison magazinban mutatta meg bájait.

A magazin által propagált jó ügyet szintén támogató Butterfly Foundation szerint azonban Hawkins igenis jó választás volt, hiszen ha egy teljesen ismeretlen, ám átlagos nőt tettek volna a címlapra, akkor ez nem lett volna elég figyelemfelkeltő. Tegyük hozzá, azért igen sok olyan ismert modell van manapság, akik méreteikben talán közelebb állnak sok átlagos nőhöz, és talán még azt is bevállalták volna, hogy külsejüket ne változtassák meg digitális módszerekkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek