Nem fogyaszt, nem lúgosít, nem méregtelenít: tízmilliós bírság a Gastroyalnak

Megtévesztette megrendelőit a Gastroyal, amikor egyes étrendjeiről azt állította, azok fogyókúrások, meghatározott testsúly-csökkenést eredményeznek, emellett lúgosítanak és méregtelenítenek, minden idők legjobbjai közé tartoznak és egyikük a tavasz legsikeresebb fogyókúrája. Ezt állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, ezért tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forint bírságot szabott ki a Gastroyal Kft.-re - tudatta kedden közleményben a hatóság.

Négy olyan állítást reklámozott tavaly márciusa és júniusa között a Gastroyal, amelyek étrendjei fogyókúrás jellegével kapcsolatosak, ám ezek egyikét sem tudta igazolni a GVH előtt. A hatóság szerint eleve jogsértő a testsúly-csökkenés konkrét mértékére utalni a reklámokban. Mindemellett a Gastroyal semmilyen vizsgálatot sem tudott bemutatni arról, hogy a fogyasztók milyen hányadánál valósul meg a számszerűen megjelölt súlycsökkenés.

Felsőfokú jelzőre vonatkozó két állítást is bizonyítatlannak talált a GVH. A cég nem tudta alátámasztani, hogy étrendjei minden idők nyolc legsikeresebb fogyókúrái közé tartoznak, és azt sem, hogy a Gastroyal Turbó fogyókúra a tavasz legsikeresebbje. Ugyancsak a Turbónak tulajdonított más eredményességet is: a fogyasztás mellett lúgosít és méregtelenít, mert az étrend algát tartalmaz. Az élelmezés- és táplálkozástudományi intézet szerint viszont nincs olyan tudományos vizsgálati eredmény, ami alátámasztaná ezt a hatást.

A GVH a 10 milliós bírság kiszabásakor súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy olyan vásárlói körről van szó, amelynek tagjai testsúlyproblémáik miatt az átlagnál érzékenyebbek. A hatóság emlékeztet arra, hogy a közelmúltban ugyanilyen megtévesztés miatt büntette meg 3-3 millióra a Telemarketing Kft.-t és Schobert Norbert nevével fémjelzett Update Zrt.-t. Az ilyen érzékeny, kiszolgáltatott fogyasztói körhöz szóló vállalkozások felelőssége az átlagosnál nagyobb - szögezi le a GVH. (FH)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek