Egészségtelenek a flip-flopok

Hogy a magas sarkú cipő nem számít túlságosan egészséges viseletnek, azt már számtalanszor olvashattuk, hallhattuk, hogy a Crocs papucsai sem túl biztonságosak bizonyos esetekben, az sem titok. A Daily Mail most arról számolt be, hogy a nyári hónapok legkedveltebb viselete, a flip-flop (más néven lábujjközi, vietnami papucs avagy tangapapucs) is káros az egészségre.

A brit egészségügyi szolgálatnak évente állítólag negyvenmillió fontjába (kb. 13,5 milliárd forintjába) kerül az, hogy ellássák a nyári papuccsal kapcsolatos sérüléseket, és minden egyes évben több mint kétszázezer ember fordul orvoshoz vagy kerül kórházba a flip-flopok okozta balesetek és egészségügyi problémák miatt. „Nagyon népszerű ez a papucs, hiszen egyszerű belebújni, levenni. De a nőknek nem szabad megfeledkezniük arról, hogy komoly panaszokhoz vezethet” – nyilatkozta egy szakértő, Emma Supple, aki szerint akkor kell különösképpen kerülni az ilyen lábbeli viselését, ha mondjuk a nap nagy részében kemény és sík felületen – például az aszfalton – lépdelünk.

flipflop 2

Persze semmi baj nincs akkor, ha valaki a strandra vesz fel egy ilyen lábbelit, az állandó, folyamatos használat az, ami gondot okozhat viselőjének. Bizonyára sokak számára ismerős az a probléma, hogy a pántok – főleg ha műanyagból készültek – feltörik, kidörzsölik a bőrt, és ez leginkább a két lábujj között kínos. Az egyik fő probléma az, hogy a lábujjközi papucsban másként járunk, mint a hagyományos cipőkben, és ez ízületi problémákhoz, izomfájdalomhoz vezethet.  Mivel a pántok nem feltétlenül akadályozzák meg, hogy a papucs lecsússzon a lábunkról, így sokan lábujjaikkal görcsösen kapaszkodnak, hátha így sikerül a helyén tartani a lábbelit. Mondanunk sem kell, hogy ez sem feltétlenül tesz jót nekünk, nagylábujjunknál például íngyulladást okozhat.

Mivel mégiscsak egy papucsról van szó, semmi nem védi meg a lábujjainkat, ha véletlenül valamibe belerúgunk, valaminek nekimegyünk esetleg egy nehezebb tárgy ráesik a lábunkra. Ezt állítólag a kisujj szokta a leginkább megszenvedni. Emellett komoly vagy kevésbé vészes sérüléseket szenvedhetünk, ha elesünk, orra bukunk vagy megcsúszunk. A legtöbb papucsviselőnek kificamodik a bokája, de volt, akinek a karja vagy a csuklója is eltört – írja a Daily Mail.

Oszd meg másokkal is!
Mustra