Anarchisták összehangolt akciókkal készülnek Vilmos herceg és menyasszonya, Kate április 29-i esküvőjére - közölte hétfőni számában a Sun. A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap szerint az összeesküvés része, hogy a nász napján füstbombákat akarnak dobálni.

A bulvárlap azt állítja, hogy az esküvő napja előtt egy hónappal már beindulnának az akciók, például azzal, hogy zavarkeltő rombolásba kezdenének a Westminster apátság környékén. A Sun szerint a szélsőségesek a nászmenet útvonalán akarnak elhelyezkedni a tömegben április 29-én, hogy aztán lesből támadjanak rá a kocsikra füstbombákkal.

A Sun titkos e-mailekre hivatkozik. Az újság azt állítja, hogy megszereztek egy műholdas fényképet, amelyen nyilak mutatják, hogy hol támadnák meg az esküvői menetet. A Sun egy Chris Knight nevű anarchistáról ír, aki szervezi az akciókat. Knight-ot egyetemi professzori állásából bocsátották el 2009-ben, mert állítólag rendőrök és bankárok elleni erőszakra uszított.

A Sun azt is állítja, hogy Knight bevallotta riporterüknek: tíz csoport akarja megzavarni az esküvői előkészületeket és az esküvő napját. A lap szerint azt mondta, hogy két fázisban hajtják végre az akciót, a döntő fázis április 29-én lesz. Knight szerint a céljuk az, hogy a zavarkeltés révén akkorára nőjenek a biztonsági költségek, hogy vagy lefújják az esküvőt, vagy máshová vigyék azt.

A lap szerint március 26-án, egy szakszervezeti tüntetésen fognak az anarchisták akcióba lépni először, majd épületeket, rendőrállomásokat, katonai barakkokat is el akarnak foglalni, hogy az esküvő napjáig annyit tartsanak megszállva, amennyit tudnak. A Sun szerint csaknem 300 anarchista egy titkos helyen hangolta össze ezeket az akciókat Manchesterben, két héttel ezelőtt.

A Scotland Yard szóvivője azt nyilatkozta a lapnak, hogy a rendőrségnek megfelelő terve van a zavarkeltés elhárítására.