Vilmos herceg házadosni készül, mint ahogy arról már néhány hónapja folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat, de ha esetleg még mindig nem tudják, kicsoda ő, mit láthatott meg benne Kate Middleton – a leendő felesége –, akkor következzen egy rövid összefoglaló a királyi sarj életének legfontosabb részletéről.

Vilmos herceg 1982 június 21-én született, Károly herceg és Diana hercegnő elsőszülőtt gyereke. Egy öccse van, Harry herceg, aki a róluk szóló eddigi hírek alapján Vilmosnál valószínűleg sokkal szórakoztatóbb életet él. Igaz, az ő vállán nincs is királyi teher.

A hamarosan házasodó herceg ugyanis valószínűleg egy idő múlva a Nemzetközösség királyságának uralkodója lesz. Azon belül természetesen alapvetően az Egyesült Királyságé. A jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet követője Vilmosék apja, Károly herceg, őt pedig Vilmos követheti majd, akiről sokszor megírták már, hogy nem igazán szeretne uralkodó lenni. “Mindenki arról kérdez, hogy király akarok-e lenni. Ez nem arról szól, hogy az akarok-e lenni. Ez egy olyan dolog, amibe beleszülettem, és ez a kötelességem. Az akarás nem jó szó erre. De azok a sztorik, amikor arról szólnak, hogy ne akarnék király lenni, mind kitaláltak” – reagált egyszer Vilmos ezekre a hírekre.

Vilmos herceg a St. Andrews egyetemre járt, itt ismerkedett meg Kate Middletonnal, aki a szobatársa volt. Az iskolaválasztás kardinális kérdés volt, de Vilmos igyekezett kicsit elviccelni a dolgot. “Csak azért akarok egyetemre menni, hogy jól érezzem magam, átlagos diák szeretnék lenni. Csak egyetemre megyek. Ez nem házasság, annak ellenére, hogy néha egészen úgy érzem magam, hogy az” – nyilatkozta akkor a herceg.

És ugyan az elején nem gondolta, hogy az egyetem házasság, a végére viszont mégiscsak az iskolának köszönheti a házasságát. A herceg és Kate Middleton 2003-ban elkezdett járni, ezzel persze azonnal magukra vonva a média figyelmét. “Mindig elindul a spekuláció, ha egy egyedülálló lánnyal vagyok, ami egy idő után eléggé irritál engem, pláne, hogy a lányoknak is kínszenvedés a dolog” – panaszkodott néhány éve Vilmos.

Middletont annyira megviselte az állandó össztűz a kapcsolatuk elején, hogy mikor házasodnak, mikor lesz gyerek, meddig lesz Vilmossal, hogy 2007 tavaszára a pár szakított. Rögtön elindultak persze a találgatások, egyesek szerint az anyakirálynőnek nem tetszett Middleton, mások szerint Vilmos túl jól érezte magát a hadseregben, amihez az egyetem után csatlakozott.

Az igazság azóta sem derült ki, a pár ugyanis júniusra ismét egymásra talált egy buliban. "Vilmos egész éjjel úgy ment utána a teremben, ahogy Kate táncolt és beszélgetett, mint egy elvesztett kiskutya. [...] Végül elkapta, és a táncparkettre vitte a lányt, ahol elég túlfűtött táncolásba kezdtek. [...] Nem tudták levenni egymásról a kezüket, és egyáltalán nem zavartatták magukat. [...] Aztán éjfél körül elkezdtek smárolni. Vilmos barátai pedig nem sokkal azelőtt, hogy a herceg hazavitte volna partnerét, azon viccelődtek, hogy ki kéne bérelniük egy szobát" – emlékezett vissza egy bulizó az estére.

Vilmosék kapcsolatában ez volt az egyetlen nyilvánosságra került törés, amiről persze a mai napig nem tudni, hogy valóban törés volt-e vagy a Sun magazin áldásos munkája, és kacsa az egész. Mindenesetre azóta rendületlenül együtt van a pár.

Vilmos az egyetem után a lovassághoz csatlakozott, majd a hadseregen belül helikopterpilótának képezte ki magát. A herceg szeretett volna hosszú távú katonai karriert, de amiatt, hogy várhatóan ő lesz majd az új király, erre nem kapott engedélyt. Úgyhogy inkább humanitárius és környezetvédelmi feladatokat vállal mostanában.

A hadsereg mellett Vilmos herceg a sportért rajong. Természetesen űzi a nemesség kedvenc játékát, a lovaspólót, amit rendszeresen játszik jótékonysági meccseken, de udvari rókavadászatokra is jár, emellett nagy focirajongó. A kedvenc csapata az Aston Villa. A herceget 2006-ban megválasztották az angol futballszövetség elnökének.

A herceg egyszer a lovaspóló-meccsel pórul is járt. Általában nem szokott durva sztorijaival szerepelni a bulvárlapokban, az inkább öccse, Harry kiváltsága, aki hajlamos lányhalmok között fotóztatni magát, illetve Hitler jelmezben menni bulizni. Vilmost viszont egy lovaspóló-meccsen annyira szorította a szükség, hogy a pálya szélére szaladt ki vizelni, ahol pechjére egy lesifotós megörökítette a királyi nemi szervet. A videóból természetesen világszenzáció lett.

A visszahúzódó Vilmos még az eljegyzést is igyekezett titokban tartani. Barátnőjével tavaly októberben Kenyába utazott egy néhány hetes szafarira. Több lap megírta ugyan, hogy biztos azért mennek, mert lánykérés lesz, de Vilmos előszeretettel utazgat, egyetemi évei alatt is eltöltött néhány hónapot Afrikában és Belize-en is. A herceg végül tavaly novemberben jelentette be hivatalosan is, hogy megkérte Kate Middleton kezét, aki igent mondott neki.

A hercegi házasságkötéssel a hagyományok szerint az is jár, hogy Vilmos kap egy hercegséget. Felmerült, hogy Sussex, Cambridge vagy Windsor hercege legyen. Azokat a pletykákat erősítendő, melyek szerint Vilmos nem vágyik különösebben a trónra, arról is születtek cikkek, hogy Vilmos azt kérte a királynőtől, hogy ne adományozzon neki hercegséget. Egyrészt nem vágyik rá, másrészt, ha apja egyszer trónra lép, Vilmos automatikusan kap két hercegséget.

Esküvő élőben

Április 29-én kövesse reggeltől élőben, percről-percre helyszíni tudósítóinkkal, ahogy összeházasodik a leendő királyi pár!