Elég durván kiépült a Múzeum körút az elmúlt néhány évben: új kajáldák, galériák, hipszterkávézók és kézműves üzletek települtek be a többnyire egyetemistáktól telített részre a Kálvin tér és az Astoria közé. Ha már régen járt a környéken, vagy csak észre sem vette, mennyi minden változott az utóbbi időben, összeszedtük az összes új és kultikus helyet a környéken.

Kajáldák, édesség

Il Treno Expressz

Az Il Treno Expressz lazán betelepült az eddig gyrososoktól tömött Kálvin és Astoria közé, tette ezt nagyon jól, mert helyben sütött pizzáival, többféle ízű bruschettáival és salátáival végre változatosságot csempészett a környékre. 850 forintért már olyan tradicionális olasz tészták közül válogathat, mint a Pomodoro penne, Agnese penne vagy Arrabiata fusilli, de húsmentes tésztákkal a vegetáriánusokra is gondolnak. A grillezett ételek kifejezetten jó áron kaphatóak, pláne, hogy a belvárosról beszélünk: a grillezett füstölt mozzarella friss salátával 790, a juhtúrós tejfölös csirkemell 1190, az ananászos csirkemell pedig szintén 1190 forintba kerül, de olasz desszerteket is tettek az étlapra. 

Hol? V. kerület, Múzeum körút 41.

Nyitva: hétfőtől péntekig 09:00-21:00, vasárnaponként 10:00-19:00

Vega City

A Vega City sem bízta a véletlenre a helyválasztást: a Múzeum körúton, gyakorlatilag az ELTE BTK-val szemben nyitott gigaéttermet júliusban, ahogy pedig már a nevében is látszik, vega étteremről van szó. Naponta más menüből lehet választani – az aktuálisat a galériában találja –, ráadásul árban sem vészes, 1100 forintból már bekajál. Emellett sokféle nyers, gluténmentes vagy éppen cukormentes desszertet is tartalmaz a kínálat, ha pedig nem akar menüt enni, 850 forint körüli egytálételekre számítson. Ez mondjuk nem valami pénztárcabarát ár, de egy kóstolást megér, ráadásul az sem utolsó, hogy kulturált körülmények közt kajálhat meg, nem pedig a hidegben ácsorogva, egy pulton támaszkodva.

Hol? Múzeum krt 23/25.

Nyitva: hétfőtől péntekig, 9:00-19:00

Bocadillo Astoria

A Bocadillo Astoria már kívülről is elég bizalomgerjesztőnek tűnik, pláne este, mikor picit ki is van világítva az egész. Az étterem kívülről magyar specialitásokkal hirdeti magát, egyébként pedig minden nap menüt is lehet fogyasztani: a kétfogásos, levesből és főételből álló verzió 1090, az üdítős 1290 forintba kerül, de érdemes néha a Facebook oldalukra is ránézni, mert előfordul, hogy ilyen-olyan foglalás esetén desszertet is adnak ajándékba. Az éppen aktuális menüsort egyébként mindig megtalálni a weboldalon.

Hol? V. kerület, Károly körút 1.

Nyitva: 8:00-0:00

BITE

A BITE először látványpékségszerűként ('Bakery and coffee') működött tavaly az Astorián, ma már viszont inkább kolbászokban és sörben ('Sausage and beer') utaznak, ami merész, mivel közvetlen mellettük van az Ördögsarok söröző, ahol egyrészt majdnem biztos vagyok benne, hogy olcsóbb a sör, másrészt elég drágán adják a sült kolbászt, aminél nem nagyon van létezik jobb dolog, ha az éhhalál szélén áll. Alapvetően a hely is kibővült – bent eddig nem lehetett kiülni, ma már kint és bent is vannak ülőhelyek, a fahéjas csigák helyét pedig sült kolbász és mustárillat váltotta fel. Árak tekintetében nem baráti a BITE: reggeli menü 1250-ért, és a hat darab grillkolbász kenyérrel 2630 forintért nem olcsó, viszont három palacsinta 430 forintért bőven megéri. Az az igazság, hogy a zsírtól csöpögő sült kolbászt én még mindig szívesebben eszem meg a csepeli piacon fele ennyiért: egyrészt nem értem az ilyen 'éttermeket', ahol puccparádéba kell vágnom magam egy jó adag kolbászért, másrészt a piacon ennek megvan a maga fílingje, és se a kenyeret, se a szószokat nem spórolják le. Ennyi pénzért akkor megkajálok inkább a két lépésnyire lévő Bocadilloban, vagy beugrom egy menüre a Burger Kingbe, a Vega Citybe, vagy bárhova máshova. 

Hol? V.kerület, Rákóczi út 2.

Nyitva: 07:00-20:00

Cukorka

A Cukorka nem újdonság, de ha már végigjártam a Kálvin tér és az Astoria közti eléggé kiépített részt, úgy gondoltam, nem maradhat ki a felsorolásból. A Cukorka-műhelyben a régi cukorkakészítő mesterség hagyományai alapján készülnek a jelenlegi trendeknek megfelelő édességek, amik nem csak színben és formában, de ízben is elég különlegesek. Létezik például csokis-chilis, levendulás-gin-es, rumos-diós, almás-fahéjas és citromos-mentás ízkombináció is, sőt, a vevő saját maga is összeválogathat egy zacskó édességet a DIY pultnál. Az édességek ára a súlytól és/vagy méretüktől függ: a nyalókák mérettáblázata ssss XS-től(300 forint) a 3XL-ig (1200 forint). A kémcsövek 500-4700, a zacskók grammtól függően 700-2000 forint közt mozognak. Az üzlet érdekessége, hogy a műhelyet és magát a shopot egybenyitották, így válogatás közben azt is meg lehet nézni, hogyan készül a friss cukorka.

Hol? Múzeum körút 7.

Nyitva: 10:00-17:00

Kávézók, reggelizők, beülős helyek

Csendes

A Csendes szintén nem új, de annyira ikonikus hely a belvárosban, hogy kár lett volna kihagyni a felsorolásból – pláne, hogy pont a környékét térképeztem végig. A Csendesbe bármikor jó beülni egy kávéra vagy szendvicsre, de a hátul található Nemruci miatt amúgy is érdemes volt benézni, azóta úgy tudjuk, sajnos bezárt. A kávézó egyedi belsejét egyébként több romkocsma és beülős hely próbálta már leutánozni, nem csoda: a Csendes kaotikus, valamilyen szintén mégis rendszerezett belsején tűnődve biztosan nem unatkozik majd, amíg a kávéját várja.

Hol? V.kerület, Ferenczy István utca 5.

Nyitva: 12:00-02:00

Zoska

És ha már Csendes: augusztus elején nyílt a vietnami gyorsétterem helyére, pont a Csendessel szemben egy új beülős hely, a Zoska Reggeliző Kávézó. Elég hangulatos, például ki lehet ülni az ablakba netezni, hogy mindenki lássa, mennyire elfoglalt délelőtt 11-kor. Nemrégiben le is teszteltük, egyelőre reméljük, hogy legközelebb elégedettebben távozunk majd.

A reggelik 690 forintál kezdődnek, ennyibe kerül ugyanis a bundáskenyér tejföllel és zöldséggel, ami nem olyan jó ár, ha azt vesszük, hogy az öt percre lévő Kekszben ketchapostól tejfölöstől vagy 4 óriás bundáskenyeret tolnak az ember orra alá négyszáz valamennyiért. A roppanós virsli szintén 690, ahogy a Magyarországon valamiért még mindig kuriózumnak számító amerikai palacsinta is, a saláták 1190, a melegszendvicsek egységesen 790 forintba kerülnek. Menü itt is van, ráadásul többféle is, ár/érték szemponjátból pedig nem igazán éri meg: egy ham and eggs kiflivel és üdítővel 1190 forint, ahogy két darab péksütemény, üdítővel és kávéval is. Azért ha azt számolom, hogy minőségi péksütit elég jó áron is kapni – pláne a Kálvin és az Astoria közt, ahol egy valag van –, narancslével és egy kávéval kiegészítve is bőven meg lehet úszni 1200 alatt, a legtöbb pékségben pedig még le is ülhetek, és helyben el is fogyaszthatom, úgyhogy kíváncsiak vagyunk, hányan fognak rákapni a Zoskára, mi biztosan nem leszünk köztük. A teljes menüt egyébként itt találja

Hol? V.kerület, Ferenczy István utca 28. (pont a Csendessel szemben)

Nyitva: hétfőtől szombatig 07:00-19:00

fekete

A fekete konkrétan a BTK-val szemben nyitott üzletet, ami elég jó spot, és mivel a dizájnos kávézók és cukrászdák most tényleg nagyon trendik az instagramnak és a többi önámító alkalmazásnak köszönhetően, hülye lenne, aki nem lovagolná meg. A fekete egy pici, nagyon jól marketingelt kávézó, ahol nem csak kávézni, de nézelődni is bőven lehet: árulnak például műanyag kávéspoharakat – persze horror áron –, illetve a szomszédos Cukorka édességeit is árulják, mivel ugyanaz a tulaj. Egyetemista szemmel nézve viszont nem biztos, hogy itt innék kávét, de még mindig olcsóbb, mint például a Costa. Egy Café Americano 550, a cappuccino 650, a latte pedig 850 forintba kerül, de jeges teát és forró csokit is kapni 650 és 700 forintért. Teljes kínálat és árlista itt.

Hol? Múzeum körút 5.

Nyitva: 7:30-19:30

jojo artshop

Nem csak hipszterkévázók és beülős helyek szállták meg a környéket: a Jojó kézművesboltban magyar tervezők kreációit is árulják, így a bőrtáskától a kézzel festett fülbevalókon át az üvegplexi karkötőkig és a képeslapokig elég sok érdekességet találni. Ráadásul jó reklám is a tervezőknek, mivel sok turista mozog a környéken, így hírét vihetik az olyan magyar márkáknak, mint az Artista. 

Hol? V.kerület, Károly körút 8.

Nyitva: 10:30-17:00

Könyvudvar.net

A Kálvin és az Astoria közt rengeteg antikvárium van, nem hagyhattam ki a felsorolásból a kedvencemet, a Könyvudvar-netet. Először akkor jártam itt, mikor észrevettem a Rolling Stones antológiát 2990 forintért a kirakatban, azóta pedig 'csak úgy' is benézek, és mindig találok magamnak valamit. Karácsonyra például elég költséghatékonyan be lehet itt vásárolni: sok a történelmi könyv, az utazó-kézikönyvek is csak 390 forintba kerülnek, de rengeteg képzőművészeti, pszichológiai, újmédiás és kötelező olvasmányt találni a bolti árak akár tizedéért. Én például a cikk írásának apropójából egy Lost-könyvet lőttem 390-ért, de ha utálja Justin Biebert, akkor párszáz forintért megveheti a róla szóló könyvet, hogy aztán otthon elégesse.