Éppen 70 évvel ezelőtt, 1944. november 4-én robbant fel Margit híd Pest felőli oldala. A második világháború végén, a németek az előretörő szovjet csapatok elől akarták elzárni az átkelési lehetőségeket. Ám a hidat nem ekkor, a szombati csúcsban, tele ártatlan emberekkel kellett volna megsemmisíteni. A tragédiát valószínűleg egy szikra okozhatta.

A robbanás egy szombati napra esett, ami akkoriban még munkanapnak számított és délben sokan tartottak hazafelé. A detonáció időpontjában a pesti oldalról haladt egy villamos Buda irányába. Több száz ember vesztette életét, köztük az olimpiai bajnok kardvívó, Kabos Endre is, aki tűzifáért indult Budára. A szerelvény a Dunába zuhant, rengetegen fulladtak a vízbe. 

Sokáig úgy emlegették a történteket, hogy a német csapatok szándékosan semmisítették meg ekkor a hidat, hogy megnehezítsék az előretörő szovjetek helyzetét. Ám az újabb kutatások bebizonyították, hogy a tragédia baleset volt. 

A XXI. század c. műsor egy 2011-es adása foglalkozott a témával, amiből kiderült, hogy a magyarok aknázták alá a szerkezetet. Bár a németek átvették az irányítást a robbantás felett, mégsem szándékosan történt a detonáció. November 4-én, a robbanás időpontjában 40 német tiszt is tartózkodott a hídon, ami szintén alátámasztja a baleset teóriáját. A németek felelőssége viszont tagadhatatlan, hidászuk még aznap öngyilkos lett. 

A korabeli sajtó nagyon röviden és érintőlegesen foglalkozott a több száz emberáldozatot követelő robbanásról. A Pesti Hírlap november 6-ai száma, amit a Margit híd Wikipédia oldala közölt, így számolt be róla: „A Margit-hidon munkálatok közben úgy látszik a gázvezeték hibája folytán szombaton robbanási szerencsétlenség történt, amelynek a folytán a forgalom a hídon megszakadt. Sajnálatosképpen a szerencsétlenségnek emberélet is esett áldozatul. A hivatalos vizsgálat folyamatban van.”

 A háború után azonnal megkezdték a híd felújítását. 1947-ben már megnyitották a Margit híd egy felét, egy évvel később pedig a teljes szakaszt.