Update: ez a cikk nem frissül tovább, új híreinket itt olvashatja el.

 Kollégáink jelentiK

Tömegközlekedés: „a Gellért térnél most mondták be, hogy a Deák tér felé nem jár a 47-49-es villamos”.

Pestről: „az Árpád híd alig járható, mert volt egy baleset a Hungárián, a Váci úti kereszteződés után. Utána viszont mintha járható lenne”. 

Budáról: „nincs semmi, csak nagy eső. Még épp nem fagyott le minden, a Kolosyn persze hatalmas a dugó, de nem láttam balesetet. 

A gyalogosoknak üzenem, hogy csak akkor lépjenek le az útra, ha már áll a kocsi, ami átengedi őket, vagy nem látnak autót, mert a látási viszonyok szörnyűek. A fekete kabátos emberekből semmit nem látni!!! 

A xenon fényszórós SUV-oknak meg üzenem, hogy vakítsák el a jó édesanyjukat, és kapják be”.

„Az ónos eső miatt jelentős mennyiségű csapadék maradt a fákon, amelyek közül több is kidőlt, ezek megnehezítik a közlekedést” – mondta el a Velvetnek Bősz Péter, a City Taxi menedzsere, a XII. kerületről. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Röviden azt, hogy ha teheti, ne menjen sehová. Hosszabban? Soroljuk.

  • Olvasónk jelenti, hogy Nagykovácsi is elesett: mindenhol fák vannak az utakon, áram viszont nincs.
  • Az Ittlakunk szerint a letört ágak miatt lezárták a Konkoly-Thege Miklós utat, a Jánoshegyi utat és ezek környékét. Tűzoltók dolgoznak a Budakeszi úton. Egy-egy szakaszt lezártak a Csillagvölgyi, a Normafa, a Karthauzi, a Selyemakác és az Őzike utakon. A jeges fákat, ágakat tűzoltók távolítják el, de a jégréteg egyre nő.
  • Jó hír viszont, mint az MTI írja, hogy az Eötvös utcát újra megnyitották, a környéken lakók hazamehetnek – az erdészet szakemberei és a tűzoltók levágták a nagyobb ágakat. A KFKI dolgozóit és az óvodásokat, iskolásokat is sikerült kijuttatni, utóbbiakat szüleik, illetve kisbusz vitte le a hegyről. 
  • Pokorni Zoltán polgármester mindenkit arra kér, hogy a Normafa környékén ne hagyja el otthonát éjszaka (a fagy és a folyamatos eső miatt tovább nő a fákra nehezedő súly), a környékbeli óvodákba, iskolákba – Normafa úti, Őzike, Pingvin, Művész utcai óvodákba, Tüskevár iskolába, valamint a Csillebérci tábor területén lévő magánintézményekbe – ne vigyék reggel a gyermekeket. Az étkeztetésüket mindenesetre igyekeznek majd megoldani. Éjszaka áramszünetre kell számítani. 
  •  Az önkormányzat hivatalos Facebook-oldala itt van, itt igyekeznek mindenkit mindenről tájékoztatni.
  • A VS szerint az MTA normafai obszervatóriumának munkatársait nap közben evakuálták.
  • A kerület felső részét lezárták, akik nem tudnak hazajutni, vagy máshová menni, azokat a XII. kerületi a Jókai Klubban fogadják be (Hollós út 5.)
  • A kerület közétkeztetési konyhája is a hegyen van, elképzelhető, hogy az óvodáknak, iskoláknak kedden nem tudnak ételt szállítani.
  • Az Időkép azt írja, kedden is lesz csapadék, de kevesebb. Főleg eső, de „északon, északkeleten a hegyekben havas eső, havazás is kialakulhat.” Megélénkül a szél, a csúcshőmérséklet 0 és 6 fok között alakul. 
  • És ha épp csak átutazik Budapesten, akkor is rossz hírünk van: az MTI a katasztrófavédelemre hivatkozva írja, hogy teljes egészében le kellett zárni a Gödöllőt és Valkót összekötő utat, mert fák dőltek az úttestre. Az M3-asra egy tizenöt méteres fa dőlt Gödöllőnél, a Nyíregyháza felé tartó oldalon. Gyömrőn nincs áram az Apafi utcában, így az ott lévő egyik óvodában és iskolában sincs – ott egy 25 méteres fa dőlt ki. 

Látott valamit? A Facebookon mondja el nekünk!