Hétfő este brutális volt a helyzet több megyében és Budapesten is. A XII. kerület szenvedte el a legtöbb kárt. Kedd reggelre némiképp javult a helyzet, ám a fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján.

A közlemény szerint a XII. kerületben az Eötvös út a Karthauzi utcánál, a Tündér utca a Hableány utcánál, a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, a Budakeszi út az Árnyas utcánál, a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál, továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

Hétfő este óta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltóegységei és az önkéntes tűzoltók csaknem kétszáz bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 helyen dolgoznak jelenleg is. 

„A katasztrófavédelem egységei hétfő reggel óta megállás nélkül dolgoznak az ónos eső okozta károk felszámolásán. A legkritikusabb helyzet Pest megye, illetve a főváros magasabban fekvő részein alakult ki. Leggyakrabban kidőlt vagy veszélyessé vált fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de volt ahol épületben keletkezett kár felszámolásához, vagy nagy mennyiségben felgyűlt víz eltávolításához kérték a segítségüket. A rendkívüli időjárás miatt volt olyan időszak, amikor egyszerre több mint 160 ezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás" – írja honlapján a katasztrófavédelem.

A műveletekben 35 tűzoltóautó, 161 tűzoltó, 45 rendőr, valamint a nagykovácsi, a rózsadombi, a zuglói, a hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület 18 taggal, továbbá 4 önkéntes mentőszervezet 31 tagja, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 és az Elmű Nyrt. 20 dolgozója vett részt.

A fővárosban helyszíni operatív törzs állt munkába a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai objektumban pedig az FKI operatív törzse kezdte meg működését. A XII. kerületi helyi védelmi bizottságot is összehívták.

A XII. kerületben két befogadó helyet nyitottak, ezeket 23-an vették igénybe. 

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a szakemberek. A Kispesti Hőerőmű rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentett hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.

Az ónos eső miatt több járat rövidített útvonalon közlekedik

A BKK tájékoztatása szerint:

  • A H8-as hév rövidített útvonalon, az Örs vezér tere M+H és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között hévpótló autóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a hévpótló busz a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel. A hévpótló busz Mogyoródra továbbra sem tud betérni.
  • A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér M és a Svábhegy út között jár, innen tovább a Normafáig jelenleg nem tudjuk biztosítani a közösségi közlekedést.
  • A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér M végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.
  • A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár.
  • A 60-as járat (fogaskerekű) jelenleg nem közlekedik.

Vezeték szakadás miatt teljes útzár a 3-on Kerepesnél

A 3-as számú főút mentén, nem sokkal Kerepes lakott területe után leszakadt egy 40 kilovoltos távvezeték – értesült a Velvet. A fokozott balesetveszély miatt a Katasztrófavédelem lezárta az érintett útszakaszt. Információink szerint a teljes útzár várhatóan órákig tart majd.  rendkívüli időjárási helyzet miatt kedd reggel lezárták a 3-as főutat Gödöllő és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelik - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Mavir: hónapokig tarthat a megsérült távvezetékek helyreállítása

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet - tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI-t. A cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt. A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet - közölték.