Ön jár még egyáltalán karácsonyi vásárokra? Vagy hülye kérdés, mert még mindig megvan a tíz évvel ezelőtti hangulatuk, amikor csak a Vörösmarty téren árulták a kézműves szappanokat? Az az érzésem, hogy csak a turistáknak pláne a karácsonyi vásár, de igyekeztem  előítéleteimtől függetlenül körbejárni őket. Hátast nem dobtam, de azért egy kicsit karácsonyi hangulatom lett. De tényleg csak egy kicsit.   

A terv az volt, hogy az óbudai Fő téren kezdek, és onnan haladok befelé a Bazilikához, meg a Vörösmarty térhez. Majd visszamerészkedek Budára és a Móriczon is megnézem magamnak, mit tudnak bódék, végül a Blahán fejezem be a körutat. 

Már az első állomásnál felsültem, mivel a Fő téren esőnapot tartottak az árusok, amit abszolút megértek. A kutya sem akarna szakadó esőben és nulla fokban korizni – merthogy már azt is lehet, többfelé. Ha nem az lett volna a legnagyobb problémám, hogy magamon tartsam a kapucnit, tuti, hogy bérelek egy korcsolyát.  

Bazilika

Hát persze, hogy a Szent István térre is került egy vásár. A Vörösmarty tér után ez a legmenőbb bódérengeteg. Bár ne lepődjön meg senki, ha külföldiül kezdenek beszélni hozzá az árusok. A magyar szó erre felé elég ritka. 

A Bazilikánál is van koripálya, ami szintén nem üzemelt, de egy szárazabb napon tuti nem lehet piruettezni a jégen, akkora tömeg lesz. A szokásos zománcfülbevalók és kerámiamadarak mellett az tűnt fel, hogy leginkább a kolbászra mennek rá az árusok. A legnagyobb standja a szalámisnak volt, ahol akkora combok lógtak, amiket csak talicskával tudna elszállítani az ember. Ha valaki nem szárazkolbász-párti, meleg étel is akad bőven. Félkilós zsömlék sorakoznak, bármerre nézünk.

Vörösmarty tér

Az egy, az igazi, az utánozhatatlan. Vagy mégsem? A Vörösmarty téri karácsonyi vásár valószínűleg mindig az alapértelmezett marad, pedig itt koripálya sincs. Mondjuk ennek a fő oka, hogy egy jókora szobor foglalja a helyet a jég elől. 

Ha korizni nem, enni azért lehet. Valóságos kolbi-sziget alakult a tér közepén. A koncepció ugyanaz. Hús, hús és még több hús. A vegáknak nagyjából csak a kürtőskalács marad, ami a Vörösmarty téren 1500 forintba kerül. Akkor is sokkoló ár, ha a méret óriási.

Jó pár évvel ezelőtt, amikor még lelkes vásárlátogató voltam, rajongtam a tök fölösleges díszekért. Milyen jó, hogy most is ugyanazt lehet kapni! Persze a kézigránát-tartó sem ment ki a divatból. De tulajdonképpen, mit kell ebbe rakni? Aprót? Cukrot? Vagy semmit?

Móricz Zsigmond Körtér

A két legnagyobb vásár után a jöhettek a kisebbek, itt már nagy a különbség. Nemcsak az árak alacsonyabbak, a kínálat is inkább egy balatoni strand boltjához hasonlít:  minden, ami kacat, minden, ami neon. Jó, nyilván itt sem maradt ki a gyertya meg a sapka, de már egészen más a felhozatal.

Blaha Lujza tér

A legkisebb. Kicsit olyan mintha az aluljáró jött volna fel a felszínre. A Blahán már sehol egy menő narancsfüzér, vagy fütyülő kerámiamadár. Itt csak a hasznos tárgyakra koncentráltak az eladók. Sapka, sál, kesztyű és a kolbász. Enni azért kell. De kár cikizni, mert mégis itt a legfinomabb a forralt bor, bár nem lehet hozzá egy kis pluszért bögrét venni, mint a Vörösmartyn.

Önt még lázba hozzák a vásárok?