Sokat elárul az idei télről, sőt a megújult hazai éghajlatról is az, hogy az Időkép feladta azt a tematikus oldalát, ami azt a kérdést tette fel: Jön-e már a tél? A válasz persze konstans NEM volt. Most ugyan átváltottak arra, hogy Fehér lesz a karácsony?, de itt is a „nem valószínű" válasz vezet.

Ha az utóbbi teleket végigvesszük, pláne a tavalyi hideg- és hómenteset, nagyjából láthatjuk, hogy mégsem akkora kamu a globális felmelegedés, és búcsút inthetünk annak a fura, fehér, fagyott anyagnak is. Lassan a gyerekek is úgy tanulhatják az iskolában az évszakokat, hogy az ősz szeptembertől márciusig tart, a fehér karácsony pedig mítosz. Hogy ez a budapesti létnek előnyére vagy hátrányára válik-e, azt mindenki döntse el maga, mi néhány pro és kontra érvvel segítünk.

éljen a téli budapest

Cikkünk írásakor a lenti képen láthatóan nézett ki a „táj" az ablakból. Ennél még a fogcsikorgató hideg, hószállingózós idő is jobb. Egy szerkesztőségi hang így panaszkodott: „annál gusztustalanabbat és lélekrombolóbbat nem tudok elképzelni, mint a mai időjárás 5 hónapon át."

Ahogy másik munkatársunk megfogalmazta: „a Budapesten undorító havazás helyébe egy összességében nem kellemesebb idő jön extra esővel-szürkeséggel, szóval ha már szar, legalább természetes szar legyen, ne a globális katasztrófa előszele-mellékterméke". Ráadásul nemcsak, hogy szebb a havas idő, de a hideg a fertőzések útját is megállítja.

Egy másik vélemény kicsit szembemegy a fentivel: „Maga a havazás nem undorító, csak az, ha a VÉGÉN elolvad. Az, ha mindenhol sok hó van, csodálatos, mert még a legundorítóbb budapesti helyek is tök jól néznek ki. És attól függetlenül is tök jó dolog a hó meg a havazás, hogy lehetetlen közlekedni. Szóval én szomorú vagyok, hogy mostanában nincs rendes tél :(".

 

vesszen a téli budapest

Persze a tél szeretete emberfüggő is. Egyik kollegánk gyűlöl fázni, ő örülni fog, hogy elvész a zima. Egy másik vélemény összefügg azzal, hogy a dohányosokat pár éve kitiltották a zárt terekből: „rettentő boldog voltam péntek este, amikor úgy mehettem ki cigizni, hogy nem fagyott le a kezem, illetve hazafelé is garantált volt, hogy nem esek el valami nehezen látható jégfolton, de azért úgy 20 fokot kéne még melegedni."

A végső konklúziót a panaszáradat végén persze így állapítottuk meg:

Mind nyugdíjasok vagyunk.

Önnek hiányzik a téli Budapest?