A Hegyvidéki Önkormányzat helyrehozatja az egykori lóvasút zugligeti végállomását és a Beethoven utcából odaköltözteti a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményt - írja a 12.kerulet.ittlakunk.hu .
Az önkormányzat két éve még el akarta adni a lóvasút-végállomás pusztuló épületét. "Nézte már gyémántkereskedőtől kaszinótulajdonosig és az Ilcsi kozmetikumok forgalmazójáig mindenki, de aztán leléptek. Féltek a műemlékvédelmi kötelezettségektől. Végül mi vágunk bele, ez az épület éppen helytörténeti gyűjteménynek való" - jelentette ki Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester, aki szerint a döntés "nekünk jó, és a gyerekeinknek is jó". Az épület restaurálása és a gyűjtemény beköltözése 2-3 évet is igénybe vehet.

A lóvasút története

A Budai Közúti Vaspálya Társaság 1868-ban indította el Zugliget felé lóvasút-járatait, a 1896-tól, a millennium évétől már villamos járt erre, akkor kapott az állomás téglaépületet, a húszas években pedig a nyitott peron helyére kétszintes épületrészt építettek. Ekkor már nem végállomás volt, a járatot meghosszabbították. 1977. január 16-án, vasárnap csilingelt a Zugligetben az utolsó 58-as járat, aztán megszüntették.