Ismételten sikerült egy teljesen banális, laikus szemmel is életveszélyesnek ható építményt létrehozni Budapesten. A Széll Kálmán téri mozgólépcső ugyan még kicsomagolatlan állapotban van, de már most látni, hogy nem a legjobb helyre épült. 

Nagyjából 5 méterre a mozgólépcső aljától egyszer csak, véletlenszerűen ott terem egy villamossín. Persze az addig is ott volt, szóval annyira mégsem okozhat túl nagy meglepetést, viszont, amint működésbe hozzák (ha hozzák), balesetveszélyes helyzeteket hozhat.

Képzeljük el, ahogy már az első napon tömegesen zúdulnak le az emberek a lépcsőről, és ugyanilyen tömegesen lökik egymást a közeledő jármű elé. Ne legyen így, de lássuk be, esélyes. 

A problémakört a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) vetette fel Facebook-oldalán, amely véleménnyel nem is nehéz azonosulni. 

De igen, láttuk, és azt is lehet látni, amit már a tervekből is, hogy pont a villamosvágányokra önti az embereket....

Közzétette: VEKE – 2016. április 4.

Teljes joggal állítják, hogy a gyalogosforgalmat előbb át kellett volna emelni a vágányok felett, ahelyett, hogy egyenesen rá irányítanák. 

Akaratlanul is a sínekre vetheti magát az ember, amely nem nevezhető egészséges tevékenységnek. Úgyhogy, amennyiben a helyzeten nem változtatnak, és működésbe hozzák az eszközt, érdemes az átlagosnál jobban odafigyelni a közlekedésre. 

Update: Időközben megkaptuk a Fővárosi Polgármesteri Hivatal hivatalos tájékoztatását, amiből kiderül, hogy a legkisebb távolság a mozgólépcső és a sínpár között 6,05 méter. A mostani megoldás pedig távolabb helyezkedik el, mint a korábbi meredekebb lépcső. 

"A Széll Kálmán tér átalakítása során alapvető szempont volt, hogy a tér magasságkülönbségeit akadálymentesen, illetve a közlekedést leginkább elősegítő módon hidaljuk át. A kitűzött célnak megfelelően a Széll Kálmán téren valamennyi irányban átszállásmentes kapcsolatot biztosítunk. A tér két szintje, azaz a 16-os és 21-es buszoknak is helyet adó Várfok utca, valamint a tér alsó része között lift, mozgólépcső, valamint a korábbi kapcsolatnál sokkal enyhébb lejtésű, szélesebb lépcsőfokokkal kialakított lépcső valósul meg. [...]

A valamennyi hatósági engedéllyel rendelkező mozgólépcsők legalsó lépcsőfoka a villamosvágány melletti szegélyhez legközelebbi pontja is 6,05 méterre helyezkedik el. Mivel a mozgólépcső és a villamosvágányok nem merőlegesek egymásra, így ez a távolság a mozgólépcsők másik oldalán már 7,05 méter. A mozgólépcső és a vágányok között a vágányokkal párhuzamosan mindkét irányba tovább lehet haladni, így a mozgólépcsőről való leérkezés nem egy szűk zárt folyosóba történik.

– olvasható a közleményben.