VIII. kerület, Haller utca 80., 2016. május 11. Délután 1 és fél 2 között körülbelül hat-nyolc közmunkás végzi egyszerre a munkáját, amiről az egyik közeli ház ablakából fotók készülnek.

Ezeken jól látszik, hogy az egyik közmunkás

 
kigyűjti a számára tetszetős dolgokat az egyik sarki kukából, a nem szimpatikusakat pedig szétdobálja.

Kollégái láthatóan észlelik a szituációt, majd a földön heverő szemetet hátrahagyva továbbállnak.

Az FKF Zrt. kommunikációs, PR és társasági kapcsolatok főosztályvezetője, Dorogi Gabriella megkeresésünkre azt mondta, hogy a lefotózott munkavállalók feltehetőleg a műszak végén vonulnak vissza a Haller utca 84. szám alatt lévő kerületi kirendeltségükre, miután elvégezték a reggel kiadott takarítási feladatokat.

(Ezt az elméletet megerősíti, hogy a fotók délután 1 és fél 2 között készültek, a dolgozók munkaideje pedig reggel 6-tól délután 2 óráig tart.) 

A történetben nem is az az igazán érdekes, hogy valakik szemetelnek, hanem hogy milyen messzire vezet egy ilyen mikrotörténet. Ugyanis megpróbáltuk kideríteni, kinek kellene ezek után ott rendet tennie, és egyáltalán, kinek a dolga ott általában tisztán tartani a közterületet, és elvinni a szemetet. Lelőjük a poént: mindenki szerint másé.

állítólag Nem az FKF Zrt. hatásköre

Dorogi Gabriella azt mondta, hogy mivel a munkavállalók nem a Zrt. alkalmazásában állnak, részvénytársaságuk csak a munkafeladat meghatározását, szakmai irányítását, valamint ellenőrzését végzi, tehát sem a munkakezdéskor, sem annak végeztével nem kíséri senki a közmunkásokat a telephelyükre. Továbbá, hogy a helyszínen lévő kuka ürítése és a zöldterület takarítása nem tartozik a részvénytársaság hatáskörébe.

Nem, a Budapest Esély Nonprofit Kft. sem illetékes az ügyben

Ugyanezekkel érvelt a közmunkásokat foglalkoztató munkáltató, a Budapest Esély Nonprofit Kft. is. Pirisi Károly ügyvezető megerősítette, hogy a munkavezetőknek, akik a közmunkások munkájának ellenőrzését végzik, nem feladatuk követni őket sem érkezéskor, sem távozáskor.

Amennyiben a munkavezető úgy találja, hogy a közmunkások bizonyítottan rosszul, vagy nem végzik el a munkájukat, esetleg szabályt szegnek, abban az esetben akár el is bocsáthatják őket. 

De erre most nincs szükség 

Az ügyvezető állítása szerint az esetkor jelenlévő közmunkásokat egy járókelő hölgy kérte meg arra, hogy a területről és a szemétkosárból hordják el a hulladékot, amely kérésnek nem tettek eleget.

Mi történik azzal, aki szemetel?

Dr. Szabó József Zoltán, a IX. kerületi Polgármesteri Hivatal jegyzője szerint, ha valakit tetten érnek, miközben épp szanaszét hajigálja a szemetet, 

5 ezer és 150 ezer forint közötti helyszíni bírságra, feljelentés és eredményes eljárás után pedig ugyanilyen összegű pénzbírságra számíthat.

Ez természetesen függ a szabálysértés súlyosságától, tehát, ha valaki nagyobb mennyiségű sittet hagy az utcán, az egyértelműen súlyosabb vétségnek számít, mintha egy műanyag üveget dobott volna el. Továbbá figyelembe veszik azt is, hogy mennyire rendszeres a tevékenység, szóval ha valaki egymás után több kukát is felborít, az több bírságra számíthat, mintha csak egy üres cigarettás dobozt hajított volna a szemetes mellé.

Az, hogy az szemetelő éppen civil vagy szemétszedő munkakörrel ellátott közmunkás, az az eset tekintetében nagyjából indifferens, azonban a bírság összegének megállapításakor figyelembe vehetik.

Ennek oka, hogy a képeken látható parkos területen álló hálós hulladékgyűjtő kiürítése, valamint az a körüli hulladék összetakarítása nem tartozik az FKF Zrt. feladatkörébe. […] Így azon a területen sem az FKF Zrt. utcaseprői, sem a Budapest Esély Nonprofit Kft. közfoglalkoztatottjai nem végezhetnek munkát.

- tette hozzá Pirisi Károly. 

Vagyis a szóban forgó területen a közmunkásoknak már nem kell, sőt nem is szabad dolgozniuk. 

Most akkor hogy jön ide mégis az fkf zrt.?

Dacára annak, hogy az FKF Zrt. és a Budapest Esély Nonprofit Kft. egyhangúlag állította, hogy a Haller utca 80. szám előtti területhez véletlenül sincs semmi közük, dr. Szabó József Zoltántól megtudtuk, hogy noha az a IX. kerületi Önkormányzathoz tartozik, 

tisztán tartásáról az FKF Zrt-nek kellene gondoskodnia. 

Úgyhogy voltaképp ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk, csak most már az is nyilvánvalóvá vált, hogy egyszerűen senki nem érzi magáénak az ügyet, és nem is ajánlanak lehetséges megoldásokat, tehát, ha az illetékesen múlik (legyen az az FKF. Zrt., a Budapest Esély Nonprofit Kft., a IX. kerületi Önkormányzat, vagy mindhárom egyszerre),

az a szemét bizony ott marad, ahol van.

És a környéken járókon múlik (legyenek azok közmunkások, vagy civil személyek), hogy lesz-e több, vagy sem. Vagy a Haller utca 80. szám előtti senkiföldje lehet idővel a város legelhanyagoltabb része, vagy elkezd öntisztulni.