Nemcsak a Dürer Kertet, hanem több más komplexumot és kulturális műhelyt is költözésre vagy bezárásra kényszerítene a kormány azon tervezete, ami a Fővárosi Nagycirkuszt az Ajtósi Dürer soron álló területre költöztetne. De hogy ebből mi valósul meg, egyelőre senki sem tudja, pedig legkésőbb szeptember végén ki kell derülnie.

Nemrég a Világgazdaság oldalán jelent meg a hír, hogy egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a felszámolás alatt álló Ajtósi University Ingatlanforgalmazó Kft.-t amely többek közt a Dürer Kertnek helyet adó ingatlan tulajdonosa. Ez azért fontos, mert az ilyen kategóriába sorolt cégek felszámolását csak egy állami felszámolótársaság (Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.) végezheti, akár nyilvános eljárás nélkül is. 

Amit tudunk:

  • A Fővárosi Nagycirkusznak költöznie kell.
  • Voltak tervek arról, hogy az új cirkuszt a kormány az Ajtósi Dürer 19-21. alatt álló területén képzelné el.
  • A közelmúltban megjelent hírek szerint ez a terület a felszámolás alatt álló Ajtósi University Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll.
  • Ez a tulajdonos cég nem azonos a Dürer Kert vagy a területen álló egyéb komplexumok üzemeltetőivel.

Tényleg Cirkusz lesz?

Hivatalosan egyelőre nincs információnk arról, mi lesz akkor, ha a céget felszámolták. Tavaly nyár óta azonban  lehet tudni , hogy a kormány szívesen az Ajtósi Dürer 19-21. alá költöztetné a Fővárosi Nagycirkuszt (bár ezt sem  mondták biztosra ).  Ott áll most többek között a Dürlin, a Dürer Kert vagy a Keleti Blokk próbahely komplexuma is. A kérdés viszont hiába foglalkoztat sokakat, aki válaszolhatna, vagy kivár, vagy még nincs kész álláspontja.

A Liget Budapest projekt keretén belül a cirkusznak egy új épületkomplexumot fognak kialakítani. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek szeptember 30-ig el kell készítenie az erre vonatkozó tervezetet. Legkésőbb eddig tehát eldől az ingatlan sorsa, de még az sem biztos, hogy egyáltalán oda fog költözni a cirkusz. Megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot a várható tervezetről, és azt a választ kaptuk a kommunikációs főosztálytól, hogy

a Fővárosi Nagycirkusszal és annak esetleges költöztetésével összefüggő kérdések kapcsán elfogadott kormánydöntés nincs, jelenleg az előterjesztés előkészítése van folyamatban.

Így egyelőre azt sem tudni, hogy távozásra szólítják fel a helyek üzemeltetőit [nem a tulajdonos üzemelteti őket, hanem a bérlők – a szerk.], vagy találnak kompromisszumos megoldást.

A Dürer Kert részéről nem kaptunk konkrét információkat, ők most egyelőre kivárnak, és nem szeretnének nyilatkozni az ügyben. Tavaly nyáron az Index arról írt, 2019 legvégéig érvényes szerződésük van.

A Fővárosi Nagycirkuszt is megkerestük, de tőlük nem érkezett válasz, szóval legkésőbb szeptember 30-a után derül majd ki, hogy mi lesz a további sorsa ezeknek a kulturális komplexumoknak.

 Mindenesetre a Dürer Kert programjai között még decemberi dátum is van és a Dürlinben is lesz egy nagy esemény december 2-án, a Tetoválók Éjszakája