Visszavonhatatlanul ősz van és iskolaszezon, most már szinte mindenki autóval jár, aki teheti. Így, és persze a felújítások miatt, megint jó nagy dugók alakulnak ki a fővárosban. Összeszedtünk pár helyet, ahol a hétköznapi csúcsidőben garantáltan feltorlódik a forgalom: a feleslegesen kipöfögött benzin és elfecsérelt idő helyett legyen okos, és kerülje el őket! 

Totál halál: CLARK ÁDÁM TÉR

A Clark Ádám tér, a Fő utca, az Alagút és Lánchíd minden nap bedugul, nem is értjük, miért használják még az emberek autóval ezt a szakaszt: a 80-as években még oké volt, a tér szerkezete a gyér forgalmat elvezeti, de manapság mindenki itt próbálja levágni a budai hegyszakaszt, az alsó rakpart használata helyett. Persze ezzel jobban meg lehet szívni, például a csütörtök délután így néz ki a környéken:

Itt legalább 20 percet hozzá kell adni a menetidőnkhöz, de ha mondjuk koccanás, vagy baleset történik, menekülni sincs merre, sok az egyirányú, szűk utca.

KÖRUTAK

A Kiskörút, a Nagykörút, valamint az Árpád híd - Róbert Károly körút - Hungária körút - Könyves Kálmán körút útvonal is abba a csoportba esik, ahol nagyjából lehet haladni, sőt, csúcsidőn kívül nagyon is jól, azonban ha beüt valami apró krach, az egész beáll, és onnan már csak lépésben. Ezt nehezíti, hogy mindhárom körútba olyan nagyobb kapacitású ki- és bevezető utak csatlakoznak, amik a belváros ütőereinek számítanak, ha egy elesik, dől tovább az egész.

Kiemelt szekció a Baross utca - Kiskörút találkozása a Kálvin térnél, a Thököly és a Hungária találkozása, na meg a Rákóczi út, Váci út, Üllői út - Nagykörút kereszteződése. Érdemes párhuzamos utcákban menekülni.

DLAPE20121019009

BAHHHH

A BAH-csomópont is gyakran elesik. Délelőtt ez azzal kezdődik, hogy a Budaörsi út befelé beáll, utána pedig a Hegyalja út követi példáját (az Erzsébet híd irányába) – ez főként az az útvonal, amit a Dunántúlról érkező autósok és turistabuszok használnak, ez is növeli a kihasználtságot. Délután ugyanez történik, visszafelé.

ÖRÖM AZ ÜRÖMBEN

Ürömnél régebben egy lámpás kereszteződés, manapság egy körforgalom díszeleg a 10-es főúton: reggelente itt is megszokott a több perces várakozás, Budakalász, Üröm, Solymár, Pilisvörösvár, Pilisborosjenő és Csobánka lakói ugyanis egyszerre kerekednek fel a szűk, egysávos úton, hogy elinduljanak a városba dolgozni. Délután pedig ugyanez, csak hazafelé.

MARGIT KÖRÚT - SZÉLL KÁLMÁN TÉR - RÓZSADOMB

Itt is hasonló a helyzet, mint Ürömnél, a Margit körútra csoportosul reggelente Budakeszi, Hűvösvölgy, valamint a Rózsadomb munkába induló lakossága. Az iskolák, buszmegállók és a metró közelsége, valamint a Volánbusz-pályaudvar miatt pedig a tömegközlekedés járművei is fokozottan vannak jelen – pláne egy pótlás idején, amikor az autóktól csípnek el sávokat. Vannak akik próbálnak csalni a dombon keresztül, és a Törökvész - Vérhalom útvonalat választják, de ott is gyakori, hogy a Szépvölgyi út, Pusztaszeri út beáll a Kolosy tér felé, lefelé.

Időszakos mókák

Érdemes folyamatosan nyomonkövetni a BKK Infót, ahol az esetenként előforduló tüntetéseket, focimeccsek és futóversenyek miatti lezárásokat előre bejelentik. Sokan rutinból vezetnek, és könnyen egy ilyen terelés áldozatául eshetnek, aztán meg nem is tudják merre tovább, és ezzel szednek össze perceket, na meg pöfékelnek forintokat feleslegesen. Ez ellen ajánljuk a tömegközlekedést, vagy amíg le nem hull az első hó, a kerékpározást. Perceket, és pénzt lehet vele spórolni, ha képesek vagyunk másokat is elviselni addig, amíg beérünk a melóba, vagy hazautazunk. Minél kevesebb autó, minél kevesebb dugó.

Ön hol szokott beragadni a leggyakrabban? Ha ebben a cikkben nem találja, írja meg nekünk, hogy cikkünk folytatásában személyesen is meggyőződhessünk róla!

Hol a legrosszabb autózni a városban?

Az interaktív térkép pillanatképei a Google Maps térképéről készültek.