Február eleje van, már napok óta eső, havas eső és ónos eső is nehezíti a közlekedést Budapesten, nem egyszerű most eljutni A pontból B pontba, le is bénult a fél város. 

Mit lehet ilyenkor tenni, ha nem snowboarddal, jégkorcsolyával vagy síbakanccsal szeretnénk közlekedni Budapest főbb közlekedési csomópontjain? Megpróbáltunk utánajárni annak, hogy ki a felelős azért, hogy a busz-, villamos-, troli- és metrómegállókban biztonságosabb legyen a közlekedés, 

vagyis kinek a feladata felsózni a járdákat, és feltörni a jégpáncélokat.  

A budapesti villamos- és buszmegállók jégmentesítését a BKV Zrt. alvállalkozói végzik. A társaság az alábbi közleményt adta ki szerda délután: 

A BKV Zrt. mindent elkövet az utasok biztonsága érdekében. Szerződéses partnereink kedd délután 14.00 órától folyamatosan végzik a Társaságunk több mint 5000 megállóhelyének és csomópontjának hó- és síkosságmentesítését. A gyakorlatilag megszakítás nélkül folyamatosan hulló ónos eső, hó és havas eső rendkívüli mértékben megnehezíti a munkát, mivel a már megtisztított megállók is folyamatosan újból behavazódnak vagy újrajegesednek. A megállóhelyek hó és síkosságmentesítése prioritással bír számunkra, és az adott rendkívüli időjárási körülmények mellett is igyekszünk a lehető leghamarabb elvégezni tisztításukat. 

Megkérdeztük a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt.-t is, hogy a vállalatnak mi a feladata ilyen helyzetben. Az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője, Dorogi Gabriella elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés Köztisztasági Rendelete határozza meg, hogy egy adott terület takarítása, illetve síkosságmentesítése kinek a kötelezettsége. Ez alapján a megállókat a budapesti közlekedési társaságnak kell megtisztítania. 

Tehát a BKV Zrt. alvállalkozóinak. 

És hogy mi a helyzet a sima járdákkal és a lépcsőkkel?

Az FKF Nonprofit Zrt. kötelezettségébe tartozó közjárdák és közlépcsők síkosságmentesítését a társaság által foglalkoztatott hómunkások végzik. 

A rossz időjárás miatt kialakult országos helyzetről további információkat az Időkép élő közvetítésében talál.