A PestBuda.hu írta meg, hogy június 18-án bezár a budapesti Planetárium. Egyelőre csak ideiglenesen, de ez egy jelzés , hogy az épület renoválása nélkül a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) intézménye nem működhet tovább.

Az intézmény augusztus 17-én lenne 40 éves. Négy évtizede változatlanul, az akkor megépült formájában és technikai eszközeivel szolgálja ki a látogatókat. Lőrincz Henrik, a TIT csillagásza évi 100 ezer látogatóról beszélt.

Kevés olyan tudományos intézmény van, ahova ennyi ember jönne. Ezért is kár, hogy be kell zárnunk.

2016 nyarán kezdte megadni magát az épület: az akkori nagy esőzések kitágították a hajszálrepedéseket és elkezdett beázni. Ez a legkisebb gond. Lőrincz Henrik csillagász szerint nagyjából 25 millió forintból megoldható lenne a dolog, de szerinte az lenne a legjobb, ha a Planetárium technikai felszereléseit is kicserélnék.

Teljes renoválás szükséges, mert a vízvezetékeket, áramvezetékeket is fel kellene újítani. Illetve a műszaki tartalom, a berendezések és a műsorok is elavultak. Nem beszélve a planetáriumi gépről, ami utoljára a 60-as években számított csúcstechnológiának.

Nagyjából 3- 3,5 milliárd forintra lenne szükség, aminek a 80%-át a technikai eszközök beszerzésére kellene fordítani. A maradék 20% az, ami az épület felújítását érinti. Ez egy komoly összeg. És egy Planetárium sehol a világon nem tud bomba üzlet lenni. Ezt a fejlesztésre szánt összeget képtelen kitermelni.

A Planetárium egy kulturális, oktatási közintézmény, aminek a finanszírozását állami támogatással lehetne megoldani. De ez nem olyan egyszerű.

Korábban az állam tulajdonában állt az intézmény, amit a TIT üzemeltetett. Pár éve 81%-ban résztulajdonos lett a TIT, míg a maradék 19% maradt az államé. Ez viszont csak a Planetáriumra vonatkozik, az alatta lévő földterületre nem, és addig nem lehet megkezdeni a felújításokat, amíg a Planetáriumhoz tartozó földterület tulajdoni jogai nincsenek tisztázva, mert rendezetlen tulajdonú épületen költségvetési forrásból nem lehet értéknövelő beruházást támogatni. Márpedig négy fél is érdekelt az adott területet illetően.

A 31,78 hektáros terület a Fővárosi Önkormányzat, a Magyar Állam, a X. kerületi önkormányzat és a BKV Zrt. osztatlan közös tulajdonában van.

Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a vagyontörvény rendelkezései szerint ezen a területen osztott tulajdon nem létesíthető, az osztatlan közös tulajdont meg csak törvénnyel szüntethető meg. A hírek szerint ősszel már döntés születhet az ügyben. Megkérdeztük az EMMI-t, hogy jelenleg hol tartanak.

A kormány mindenre keresi a megoldást

Levelükből kiderült, hogy

a tulajdonosok egyetértésével előkészíthető az a törvényjavaslat, amely rendezi a Planetárium épületének tulajdonjogi helyzetét, a Népliget ingatlanának megosztását.

Valamint

elkészült az a javaslat is, hogy a kormány a tetőfelújításhoz és az állagmegóvó munkálatokhoz kormányzati támogatást biztosítson a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) részére

- írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya. Kicsit árnyalja a dolgot a Fővárosi Önkormányzattól kapott válasz.

[...] Ha van is a Magyar Államnak e helyzet rendezésére irányuló szándéka, azt felénk még nem jelezte.

A Planetárium megmentése már 2016 óta terítéken van, mert a Népliget átfogó rekonstrukciójának részeként próbáltak megoldást találni a problémára. Az EMMI szerint a kormány pozitív döntése esetén akár már idén is sor kerülhet az állagmegóvó beruházásra. Ez a beázások elleni tetőfelújításra vonatkozik, az elavult gépekre nem. Így is megéri kinyitnia a Planetáriumnak?

Lőrincz Henrik szerint az lenne a legjobb, ha ezek a felújítások lépcsőzetesen történnének meg. 

Nem cél az, hogy Magyarország Planetárium nélkül maradjon, ha meglesz a tetőfelújítás, akkor kinyitunk, de ezt a meglévő technológiát le kell cserélni egy korszerűbbre. Már csak azért is, mert bármikor tönkremehet.

Ha megkapnák a 3 milliárdot a gépek korszerűsítésére, akkor nagyjából 1-1,5 évig be kellene zárniuk, hisz a kupolát is le kellene cserélniük. Amit most használnak, az egyszer se volt tisztítva.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Évek óta próbálják megmenteni a Planetáriumot, de ez nem olyan egyszerű

A beázás csak egy dolog, igazából 3 milliárd forintra lenne szükség, hogy technikailag korszerű legyen az intézmény.

70 · Jun 17, 2017 08:08am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments