Így a poszttwitteri korokban tök egyértelmű, hogy csak akkor fog meg bármilyen szöveg egy átlagembert, ha az velős, tömör, rövid. Erre építettek a 100 szóban Budapest nevű pályázat szervezői (a Mindspace nevű kollektíva), amikor chilei mintára idehozták az egész rendezvényt. A tervük egyszerű volt: meghirdetik, hogy boldog-boldogtalan beküldhet maximum százszavas szövegeket, amik így vagy úgy, de a fővárosról szólnak. Be is futott 738 pályamű, amiből a zsűri (Hajós András, Winkler Nóra és Szőllősy Balázs író) több körben végül kiválasztott 13-at. Ezekhez felkérésre grafikusok menő rajzokat készítettek, és közülük került ki a győztes.

A mindspace-es Kobrizsa Ádám elmondta a Bálnában tartott eredményhirdetésen, hogy az egész ötletet a chilei fővárostól, Santiagótól vették át, sőt az ottani szervező kollektíva is támogatta az ötletet, hogy hozzák át Európába az egészet. Ott már 14 éve minden évben megrendezik, idén 46 ezer (!) pályamű érkezett be. Miután a szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központot vezető Bán Teodóra is elmondta a magáét (ilyeneket: „életet lehet menteni a szóval és a vízzel"), Szőllősy kijelentette, hogy nem volt befutott kortárs író a pályázók között, Hajós pedig megfeddte a pályázókat, mert „egy kicsit sok Coelhót olvasnak", végre kihirdették a helyezetteket.

Íme a győztes mű:

Véssey Miklós: A Ferencieken

A Ferencieken álltunk hajnalban, miután egész éjjel próbáltam összeszedni valami nőt, hogy megbosszuljam rajtad a fájdalmat, amit okozták nekem, de nem tudtam összeszedni senkit, mert annyit ittam, hogy támolygó gondolataim részegen botladozva egytől egyig beléd zuhantak, mint valami kikerülhetetlen kátyúba, úgyhogy inkább otthagytam a bulit, és elindultam hazafelé, gyalogolnom kellett, mert nem volt bérletem, szembejöttél a Ferencieken, észrevettél, megálltál, kialudva, józanul és mély sajnálattal meredtél rám egy percig, majd furcsán elhúztad a szád, és az aluljáró sötétjébe ereszkedtél, először a lábfejed, utoljára a kontyodból kiálló hajszál tűnt el, és az aluljárót egy hétre rá színültig tömték földdel, mint valami sírgödröt.

Véssey Miklós a győzelem mellett is betegre nyerte magát: még két műve került be a legjobb 13 közé, és egy másik szövege, a Budapest ostroma című különdíjas is lett. Torma Fanni Nincs és Szujó Alexandra Julianna Pocok című írása lett a második és harmadik. Minden helyezett kapott egy füzetet a száz legjobb pályaművel, valamint egy üveg bort. Véssey egyből három flaskát nyert, kérdésünkre elmondta, este családi körben isszák majd meg a bort. A fiatal srác amúgy eddig csak gyerekmagazinokba írogatott, bár már megjelent egy komolyabb írása is a Szitakötő folyóiratban. Összesen öt szöveget adott le a pályázatra, amiken együttesen tíz napot dolgozott. Volt gond a nyertes szöveggel: „Eleinte 270 szó volt, aztán elkezdtem gyilkolni" – fogalmazott a betűirtó Véssey. Ha minden jól megy, a CAFe Fesztivál keretein belül jövőre is lesz ilyen pályázat.